Ses frekansını OPAMP'la yükseltip Schmitt-Trigger üzerinden Arduino'nun digital pinine girersin. Counterla da sayarsın. Yazılım kısmı zorlayabilir. Bunun için de frekans sayma kütüphanelerini araştır. Uygun kütüphane bulamazsan burayı(http://www.mythic-beasts.com/~markt/ATmega-timers.html) oku.
OPAMP'la yükseltmene gerek kalmayabilir, direkt Schmitt-Trigger'la da çözülebilir. Denemen lazım.
Ses frekansını OPAMP'la yükseltip Schmitt-Trigger üzerinden Arduino'nun digital pinine girersin. OPAMP'la yükseltmene gerek kalmayabilir, direkt Schmitt-Trigger'la da çözülebilir. Denemen lazım.
Schmitt-Trigger ile ilgili biraz araştırma yaptım ama ses frekansı ölçmeye nasıl uyarlayacağımı anlayamadım. Bilginiz varsa biraz daha açabilir misiniz konuyu?
Ses frekansı sinusoidal olacak, dalgalı olacak ve genliği değişken olacak. Bunu Arduino'ya direkt verdiğinde sayması zor. Schmitt-trigger kullandığında belirli bir eşik seviyesinin altını 0 üstünü 1 yapmak suretiyle kare dalgaya çeviriyor. Genliği sabit, frekansı değişken oluyor. Bu şekilde çalışıyor. Eğer schmitt-triggerın önüne bir de OPAMP koyarsan çok düşük genlikli sinyalleri de algılayabilirsin ama senin istediğin çözünürlükten fazlasını sağlayabilir, işleri iyice karıştırabilir.
Evet o kütüphane gibi. O projede sadece schmitt-trigger kullanmış. Sen de öyle yapabilirsin. OPAMP da kullanırsan kazancı bayağı yükseltirsin. Belki de o kadar yükseltmeye gerek olmayabilir.
Dijital 5'e bağlamış galiba. Kütüphanenin nasıl kullanılacağı yazıyordur orada bir yerde.
Canlı örneği sen yapıp paylaşabilirsin. Elinde her şey var. Kütüphane bile var.
Arduino ile frekans ölçen projelere baktığımda ses frekansını ölçen proje pek bulamıyorum. Herhangi frekans ölçen projeye schmitt-trigger ve opamp bağlayıp mikrofon taksam ses frekansı ölçer mi? Ses frekansı ölçmenin kendine has farklılıkları var mı?
Mikrofon sinyalini Schmitt-Trigger üzerinden Arduino'ya bağladıktan sonra frekans ölçen projelerde yapıldığı gibi ses frekansını ölçersin. O projelerin çoğu genliği değişmeyen sinyalleri ölçüyorlar. Sesin genliği de frekansı da sürekli değişir.