Arduino Uno R3 2 DC motor 4 tane DC motorun milleri ile tam uyumlu tekerler 1 Step motor 9V pil ve başlığı ULN2003
Elimdeki bu gereçlerle basit bir robot yapmak istiyorum. Robottan kastım şu, şase olarak kullanacağım hafif, plastik bir pil kutusu var. Bu pil kutusunun ön iki yanına DC motorları yapıştıracağım. Motorlara tekerleri takacağım. Arduinoyu da elimdeki 9V pil ile besleyeceğim ki robot kablolardan bağımsız olarak hareket edebilsin. Pilin ve motorların bağlantısını şu şekilde yaptım :
Bu haliyle 9 ve 10 nolu pinlere pwm sayesinde analogWrite() ile farklı değerler vererek motorları farklı hızlarda döndürebiliyorum. Buraya kadar hiç bir sıkıntım yok.
Ancak 9 ve 10 nolu pinlerden maksimum 5V verilebildiği için motorlar yeterince güçlü çalışmıyor ve motorları yere koyunca dönmüyorlar. Çünkü yeterince güçlü değiller. Ancak motorları Arduinodan çıkartıp doğrudan pile bağladığım zaman canavar gibi gidiyorlar yerde :)
Soruma gelecek olursak, ben 9 ve 10 nolu pinlerden motora giden 5V'u nasıl 9V 'a yükseltebilirim? ULN2003 bu konuda bana yardımcı olur mu?
Ayrıca pinlerden çıkan voltajı yükseltmek Arduinoyu yakar gibime geliyor, zaten Arduino'nun desteklediği çıkış akımı da belli. http://arduino.cc/en/Main/arduinoBoardUno
DC Current per I/O Pin 40 mA DC Current for 3.3V Pin 50 mA
Motor 50mA den çok daha fazla akım çekeceği için harici pil ile bir önceki cevabımda anlattığım yöntemlerden biri ile çalıştırmalısınız.