Arduino GSM Shield - Anlama SIM900 GSM/GPRS shield for Arduino - IComSat v1.1

Merhabalar, Yabancı bir siteden Arduino gsm sım900 shield aldım. İlk defa kullanıyorum . Ürünün sitesinde kütüphaneyi indirdim http://iteadstudio.com/store/images/produce/Shield/IComSat/GSM\_Shield2.zip derlemede hatalar veriyor. Cihazı arıyorum kapalı diyor. Ayrıyeten Coşkun Hocam’a sordum sorunu, IMEI kaydı varmı ? dedi . Ürün direkt kargo ile geldi sanmıyorum kaydı varmı , yok bence peki ne yapmam lazım şu aşamadan sonra. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

Bu arada arduino ya --------------------------------------------------- include <softwareserial.h>

SoftwareSerial mySerial(7, 8);

void setup()
{
Serial.begin(9600);
Serial.println(“Goodnight moon!”);

// set the data rate for the SoftwareSerial port
mySerial.begin(9600);
mySerial.println(“Hello, world?”);
}

void loop() // run over and over
{
if (mySerial.available())
Serial.write(mySerial.read());
if (Serial.available())
mySerial.write(Serial.read());
}

verisini gönderdim sonra gsm modülü bağladım

serial monitor ile örnek AT komutlarını yazdığım zaman Arduino Derleyici birtakım hatalar veriyor.. örnk..

java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:161)
at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:122)

Yardımcı olursanız sevinirim.</softwareserial.h>

Şunu gördüm hocam … arduino com3 te çalışırken .. gsm modülü entegre ettiğim zaman com3 kayboluyor.. ve iletişim kesiliyor… Doğru bir tespit mi bilmiyorum fakat sorun nedir…

İŞin aslı hiçbir komuta yanıt vermiyor… Galiba çöpe atacam şu cihazı

Öncelikle bu tür işlerde adım adım gitmelisin. Bu shield’i kendim kullanmadığım için sadece tahmini olarak problemleri düşünüyorum: 1 - Eklentiyi Arduino’ya entegre edince Com3 gidiyor demişsin. Entegre etmekten kastın kartı arduino’ya oturtmak mı? Kartı doğru olarak oturtuyor musun, pinler doğru oturuyor mu bunu kontrol et. 2 - Zip dosyası içinde bir kütüphane ve kütüphane ile ilgili örnekler geliyor. Oradaki dökümanda anlatıldığı gibi dosyaları doğru klasörler altına koyman lazım. 3- Önce hiç kütüphane kullanmadan seri iletişim ile modüle birşeyler göndermeyi dene istersen. AT komutlarını çalışman lazım biraz.. 4- Bu işlerde sabır gerekiyor. Hemen öyle çöpe atacaksan her aldığını hiç başlamamak en iyisi :slight_smile:

bir de kütüphane arudino 1.0 ile uyumlu olmayabilir. 1.0’dan önceki stabil versiyon da denenmeli.

Maddeli uyarıların çok güzel kaanceyhan arkadaşın söylediği şey olabilir, çünkü kodlar sade ve anlaşılır olduğu halde derleme yapmıyor. Çünkü elimde gps de var onun içinde derleme yapmıyor. En basit NewSoftSerial derlemesi bile yapmıyor. Derleyici yi değiştireyim. ha birde “no such file or directory” diyor (dosya ve dizin yok) Örneğin arduino->library->TinyGPS->*.h-*.cpp->examples->*.örnekler kütüphane burada olması gerekmiyormu doğru fakat dosya ve dizin hatası veriyor…

peki önerdiğiniz stabil çalışan sürüm hangisi ? Hiçbirinde Stabil Kelimesi de yok ki…

Hocam derleyici sorunu halloldu. bir alt sürümü denedim destekledi kütüphaneyi, ,şimdi simkartı takıp modülü bağlayıp AT komutlarını gönderdiğim zaman geri bildirim yapmıyor. Ne hata veriyor ne OK diyor…

Baud rate değerini kontrol etmen lazım. Modül hangi hızla haberleşiyor?

9600 de çalışıyor

Arkadaşlar herşeyi çözdüm de… istediğim komutu arduino ile gönderip yaptırabiliyorum . fakat karakterler çok saçma … giden var fakat gelen yok… 9600 ile çalışıyorum datasheet de de 9600 yazıyor.. fakat karakterler saçma geliyor.. anlayamadım…

Gelen yok derken siz modüle mesaj atıyorsunuz, arama yapıyorsunuz bunu göremiyor musunuz? Öyle bir durumsa SIM900’de RI pini var. SIM900 datasheetinden hangi bacak olduğunu bulun. Modülün Hardware Design Application Note’u var, orada RI(Ring Indicator) bağlantı şeklinde bakın. Direnç üzerinden LED sürüyor diye hatırlıyorum. Bu bağlantıyı yapın. Mesaj vs. attığınızda bu pinin durumunu görebilirsiniz. Eğer data alımı varsa ve bunu gösteriyorsa yazılıma bakmanızı tavsiye ederim. Hatayı daha detaylı anlatırsanız bir şeyler çıkabiliriz belki.

Çalışan bölümü şu ; Örnek.ino kodumu yazıyor derleyip Arduino ya atıyorum. ve gsm modülünü bağlayıp attığım kod çalışıyor . Örnek Arama komutu derliyorum ve çalışıyor yani arama yapıyor. Fakat Serial.read() ile okuma yapıyoruz ya okuma yapmıyor ,yani ATD05XXXXXXX; gönderme yaptığımda okumuyor.. Gsm modül gönderi yapıyor fakat alım yapmıyor (RX-TX) Bahsettiğiniz RI pini Dijital 3 giriş. fakat olayı anlamadım bence cihaz bozuk. Yada ben yapamıyorum. fakat her yolu denedim.. Aşağıda cihazın resmi Datasheet’i falan var… http://iteadstudio.com/store/images/produce/Shield/IComSat/icomsat\_DS1.2.pdf http://iteadstudio.com/store/images/produce/Shield/IComSat/GSM\_Shield2.zip http://iteadstudio.com/store/images/produce/Shield/IComSat/sch-icomsat-v1.1.pdf

RI için “The pin is changed to low, and kept low for 120ms when a SMS is received. Then it is changed to high.” diyor. Normalde high, SMS gelince 120msliğine low olur diyor. Bir üstteki mesajımda da söylediğim gibi siz bu RI pinini osiloskop veya analizörle inceleyin. Mesaj geldiğinde low oluyorsa mesajı alıyor ama Arduino’ya gönderemiyor demektir. Ölçseniz muhtemelen low olduğunu göreceksiniz çünkü SMS almıyor olsa gönderemez de… Dolayısıyla Arduino’nun okuma kodunda bir problem var demektir. Bunu test etmek için şöyle yapın; http://iteadstudio.com/store/images/produce/Shield/IComSat/icomsat\_DS1.2.pdf deki datasheetin 5. sayfasındaki Figure 5teki (üstten 3.) jumper pozisyonunu ayarlayın. Bu SIM900’ün seri iletişimini direkt FTDI chipe yani USB’ye bağlayacaktır. Bunu yaptıktan sonra Hyperterminali (Windows 7’de yok, muadillerini internetten indirebilirsiniz) açıp mesaj gönderin. Ekranda gönderdiğiniz mesaj görünüyorsa yazılımda problem olduğu kesinleşir.

Hocam ben size cihazı göndersem… Siz çalışır halini ve kodunu yapıp deneyebilirmisiniz , vallahi benim aklım almıyor artık durdum yani… Siz bir uğraşsanız… Aktif çalışan RX-TX halini yapsanız… Olurmu ? Özelden telefonumu göndereyim… çünkü bu işin içinden çıkamadım…

Hocam çok yoğun olmasam tabii ki olurdu ama alıp bekletmek hoş olmaz. Burada problem çözmeyi seven arkadaşlar var, onlardan biri ilgilenebilir belki.

Olur iletişime geçerlerse neden olmasın…

yukarıda imei meselesi geçmişti. cihazın imei kaydı var mı? sim kartı kullanıma açamadığından sorun yaşıyor olmayasınız?