ARDUINO NANO

İyi günler. Arduino nano almaya karar verdim. Fakat aklıma bir şey takıldı. Genelde arduino uno ile programlamalar anlatılıyor bu tarz platformlarda. Acaba arduino nano ile arduino uno’nun programlama açısından bir farkları var mıdır? Boyutu dışında bir fark yok diye biliyorum?

örneklerin çoğu uno ile test edildiğinden, yeterince tecrübeniz yoksa öncelikle uno ile başlayın. ardından nano, pro gibi spesifik boardlara geçersiniz. nano bir çok yönden uno ile aynı olsa da karşılaşacağınız bir problemde kafanızda soru işareti olmaz. ilk nesil arduino boardlarında genelde io pin sayısı, ebat, besleme şekilleri ile ilgili farklar olup, programlama açısından çok az fark bulunuyordu. şu anki boardlarda (yun, due vb) bir çok fark bulunmakla beraber hepsi aynı programala ortamını, aynı syntax’ı kullanıp, bazı boardların desteklemediği kütüphaneleri/özellikleri kullanmak gibi farkları var.

Yani diyelim bir proje geliştirmek istedik. Arduino uno için yazdığımız kodların aynısını arduino nano için yazamaz mıyız? Arduino uno’ya atılan bir programı nano için atsak çalışmayabilir mi?

Yazarsiniz, calisir da. Ama bir sorun yasadiniz, uygulama takip ettiginiz ornekteki gibi calismiyor, adim adim kontrol ederkem iciniz icinizi yer, “uno almadim da ondan calismiyor ,_,” diye. Ayrica nano’nun pin dizilimi biraz daha sikisik ve erkek headerlardan olusuyor, el, goz asinaliginiz olana kadar caninizi sikar bu yapi. Simdilik ve uzun sure arduino platformunda referans board uno olacak. Elinizde bir tane tutmanizda fayda var. Uno’da calistirip gercek hayata dondureceginiz sistemi oldugu gibi nano’ya pro miniye aktarir kullanirsiniz. Hic ugrasmazsiniz, sorun olsa bile sorunun kaynagini bulmak kolay olur. Tek boardla calismak zordur.