Arduino Uno R3 ile Ultrasonik Nebulizatör Yapımı

Herkese Merhaba arkadaşlar henüz yeni başladım ve acil yorumlarınıza ihtiyacım var şimdiden teşekkür ediyorum. Nebulizatör cihazı tedavi amaçlı kullanılan suyu ultrasonik kristal vasıtasıyla buhara çeviren bir tıbbi cihaz ve benim bitirme projem. Çok basit bir kare dalga osilatörü devresiyle yapılabiliyor fakat mikroişlemcili yapmam gerekli ve bir arkadaşımın tavsiyesiyle arduinoyla yapmaya karar verdim.Bikaç basit sorum olacak. Kullanacağım çıkış elemanı Hikoneb Kristal 1.7mHz kare dalgaya ihtiyaç duyuyor.Arduino Uno R3de 16mHz kare dalga osilatörü mevcut. Kristalimi bu şekilde tetikliyip çalıştırabilir miyim yoksa ek bir osilatör devresi kullanmam gerek var mı ?

arduinodaki 16mhz nin osc out ucundan clock çekersinde önüne dijital sayıcı bölücü koyman lazım o frekansı elde etmek için ayrıca arduinonun kristal osilatörünü sadece bu işte kullanmak çok verimsiz olur pahalı olur. T=1/f formulunden f frekansını hertz olarak yazarsan saniye cinsinden T zamanını bulursun. bir pini bu zamanın 1/2 si kadar 1 ve kalanı kısmını da 0 yaparsan karedalga elde edersin zaten de arduino pini en fazla 20ma akım verir piezo hoperlorleri surmek ıcın de surucu tasarlamak gerekır sanırım onlar kapasitif surcu ıle çalışır yada sızın elinizdekı urun hazır modulse zaten vardır bu suruculer ıcınde sanırım.

Hocam cevabınız için çok teşekkür ediyorum ve rahatsız ediceğimden dolayı şimdiden özür diliyorum.Bir dizi sorum olacak. “arduinodaki 16mhz nin osc out ucundan clock çekersinde önüne dijital sayıcı bölücü koyman lazım o frekansı elde etmek için ayrıca arduinonun kristal osilatörünü sadece bu işte kullanmak çok verimsiz olur pahalı olur.” Burda dijital sayıcı bölücüden kastınız frekans bölücü devre değil mi ? Yani aldığım 16mHz’yi frekans bölücüyle 1.7mHz düşürmemi söylüyorsunuz. Bu arduino üzerinden yazılımsal olarak yapılamıyor mu ? “T=1/f formulunden f frekansını hertz olarak yazarsan saniye cinsinden T zamanını bulursun.” Burda F yerine yazmam gereken kristalimin frekansı olan 1.7mHz değil mi ? Araştırdığım kadarıyla kristalim 20mA akım bile çekmiyor tabi cevabınızdan sonra tekrar araştırmaya başladım bunları dikkate alacağım. Devremde sadece 1.7mHz piezokristalim,bir adet fan bir adette lcd olacak tahminim kitin 16mHzlik frekansı işimi görür tabi siz daha deneyimlisiniz. Son olarak hazır modülse zaten vardır demişsiniz; http://www.robotistan.com/Arduino-UNO-R3-Kombo-Kit,PR-1395.html Elimdeki kit bu inceleme fırsatınız olursa önerilerinize açığım.

16mhz den 1.7mhz bölücü sayıcı dijital bir devre yapmak bayağı karmaşık olacak o iyi bir yöntem değil. arduinodoki 16mhz kristal sadece işlemcinin çalıştırılması için gerekli clock için tasarlanmış, bölerek dışarıya alacak direk bir mekanizma yok işlemci içinde. standart bazı değerlere bölerek 1/4 1/8 1/16 gibi osc out olabilir ama hiç denemedim atmega registerlerini programlamak lazım . T(saniye)=1/f(hertz) 1=1/1700000hz 16mhz uno ya lcd ekran ve fan bağlayabilirsiniz fanı direk bağlayamazsınız arada transistörlü bir kontrol gerekir. ayrıca bir kaç tuş, led ve bir kaç sensor de bağlayabilirsiniz hatta buna ethernet modul bağlayıp direk internet üzerinden kontrol eden proje yapan arkdaşlar bile var forumda gas sensor bağlığında açılmış konulara bakarsınız. robotistandan alınan malzemeler kaliteli çıkıyor sorun yaşamazsınız.