array kullanarak ledleri sırayla yakıp ve sırayla söndürme programı

merhabalar, arraykullanarak sırayla ledleri yakıp sonra sırayla söndürmek istiyorum, aşağıdaki programı yazdım lakin sırayla yanıyor ama sönme işlemini ise beceremedim. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. int i,j; int ledpinler[2][3]={{8,9,10}, {11,12,13}}; void setup(){ for(i=0; i<2; i++){ for(j=0; j<3; j++){ pinMode(ledpinler[i][j],OUTPUT); } } } void loop() { //led yakma for(i=0; i<2; i++){ for(j=0; j<3; j++){ digitalWrite(ledpinler[i][j],HIGH); delay(500); } } for(i=2; i<0; i++){ //led söndürme for(j=3; j<0; j++){ digitalWrite(ledpinler[i][j],LOW); delay(500); } } }

i ve j hali hazırda en yüksek değerindeler, sen her bir for döngüsünde i yi 3,4,5,6… diye arttırıyorsun ve for un bitme değeri 0 dan küçük olması, yani sonsuz loop a girer program. for(i=2; i<0; i++){ //led söndürme
for(j=3; j<0; j++){
digitalWrite(ledpinler[i][j],LOW); delay(500); i-- j-- olarak düzenler iseniz son yanan led ilk söner ve sırası ile diğerleride söner, yada for(i=0; i<0; i++){ //led söndürme
for(j=0; j<0; j++){
digitalWrite(ledpinler[i][j],LOW); delay(500); yukarıdaki gibi i=0 ve j=0 olarakbaşlatırsan ilk yanan söner. temel bilgilerinizde sıkıntı varsa ve arduinoyu gerçekten öğrenmek istiyorsanız çoşkun hocanın kitabını mutlaka almanızı öneririrm. kolay gelsin.

çok teşekkür ederim, zaten hocamın bütün videolarını izledikten sonra başladım,gayet güzel gidiyordu ama stratejik bir hata yapmışım:),yardımınız için tekrar çok teşekkür ederim.

rica ederim :slight_smile:

int i,j; int ledpinler[2][3]={{8,9,10}, {11,12,13}}; void setup(){ Serial.begin(9600); for(i=0; i<2; i++){ for(j=0; j<3; j++){ pinMode(ledpinler[i][j],OUTPUT); } } } void loop() { for(i=0; i<2; i++){ Serial.print(“i degeri:”); Serial.println(i); for(j=0; j<3; j++){ Serial.print(“j degeri:”); Serial.println(j); digitalWrite(ledpinler[i][j],HIGH); delay(500); } } for(i=1; i>=0; i–){ Serial.print(“i geri donus:”); Serial.println(i); for(j=2; j>=0; j–){ Serial.print(“j geri donus:”); Serial.println(j); digitalWrite(ledpinler[i][j],LOW); delay(500); } } //while(1); } Programın son hali, büyük eşit operatoruyle yapmak istediğimi başardım:) print fonksiyonu çok işe yarayan bir fonksyon olduğunu bizzat yaşayarak öğrenmiş oldum.Ayrıca array kısmını pekiştirmiş oldum. Tekrar Cem Bey’e çok teşekkür ederim.

beylik geçmişte kalmış :slight_smile: cem abi, cem kardeş, hatta cem yeter :slight_smile: rica ederim.