merhaba,arduino da yeniyim ve bir çizgi izleyen robot yaptım fakat programlama konusunda sıkıntılarım var . kullandığım motor sürücü ardu moto,sensör polou QTR8-RC ,arduino olarakta unoyu kullanıyorum.şuan PID ile yapmaya çalıştığım kodda robot gitmesi gereken yöne doğru çok çok küçük bir yönelme yapıyor yada ben öyle zannediyorum.tüm denemelerim sonucunda yinede bir motoru durdurup diğerinin devam ettirerek temiz bir dönüş yapmasını sağlayamadım. eğer yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa kodu atabilirim.şimdiden çok teşekkür ediyorum en kısa zamanda yardım etmenizi umuyorum.
Yardım edebilecek kimse yokmu
pid le sonra yaparsın önce kontras sensörü açlışıyormu onu test et. küçük bir kod yaz bir çizgiye getir bir boşluğa getir fark varmı bak?
Evet 8i birden çalışıyor
Tamam simdi yön motorlarini cizgiden bagimsiz tam sag tam sol araci dondurme testi yap . 3sn tam sol 3 sn tam sag gibi.
nasıl yapabilirim yardımcı olabilirmisiniz acaba
motor örneklerinden birini yukle motorları çalıştır işte bir sol motoru çalıştır bir sağ motoru çalıştır.
motor örneğini denedim fakat motorların ikiside durmadan döndüler denediğim örnek şu https://learn.sparkfun.com/tutorials/ardumoto-shield-hookup-guide/example-code
bunu kopyalayıp direkt arduinoya attım
sorunun ne olduğunu anlayabilen varmı?
Yukledigin kod senin motoru surmek istedigin kartla aynimi hangi karti kullandiysan onun test kodunu dene
evet benimkiyle aynı
koda baktım çok basitmiş çalışması lazım. motorun uçlarını yanlış mı bağladınız acaba. (pin3)PWMA değişkeni 1.motorun hızını kontrol ediyor, (pin12)DIRA değişkeni de 1.motorun yönünü kontrol ediyor. bu uçları karıştırmış olabilirsiniz.
o uçlarda hiçbirşey bağlı değil ki kodda da aynen sizin dediğiniz şekilde
bağlantılarımın fotoğrafını yada kullandığım kodu atmamı istermisiniz
ben anlamadım o pinlerde birşey bağlı değil nedemek. motorshield arduinoya bağlı olması lazım koddaki tum pinlerde eksiksiz bağlı olmalı.
ardumotoyu direkt olarak arduinonun üstüne olması gerektiği gibi taktım
problemin bir kısmını çözmüş bulunmaktayım .sorun şuymuş attığım kod değişmiyormuş bilgisayarım unoyu tanımamış sanırım. diğer bilgisayarımdan öncelikle blink kodunu denedim çalıştığını görünce ardumotonun örnek kodunu attım ve o da gayet iyi çalıştı fakat kendi kodumu atınca yine dümdüz son sürat gitmeye devam etti. ne yapmalıyım henüz lise öğrencisiyim ve böyle şeylere aşırı ilgim var ve buradan başka soracak yerim yok çünkü teknik liseye gitmiyoum. kodu atmamı isterseniz size mail atabilirim umarım yardımcı olursunuz. teşekkürler.