Selam herkese… Arduino UNO’nun PWM çıkışlarını potansiyometre olarak kullanmak istiyorum. Bir kaç yerde dijital entegre potansiyometre gördüm. Atmega’nın 168 328 önemli değil herhangi bir entegresinin pwm çıkışları ile gene atmeganın başka çipine yüklenmiş osilatör programını kontrol etmek istiyorum. Normalde atmega çipine yüklediğim synth programcığı analog potansiyometre ile 0 ve 5 analog pinler arası. Ben ise Processing ile P5 kütüphanesini kullanıp bir GUI yaptım. Tüm Pwm çıkışlarını buradan kontrol edebiliyorum. Ancak bu Pwm çıkışları ile diğer Atmega çipinin Analog inputlarına girip içindeki programı kontrol etmeliyim. Teşekkürler.
pwm çıkış—[1K]—(öbürdevre potans giriş veya analog giriş)----[1NF kondansatör]—gnd
Selam… Teşekkürler abicim. Bu arada tüm bootload olaylarını yaptım. En son 8 A yapamıyordum onuda windows tarafında deneyince oldu. Çok soru soruyorum diye kızıyormusunuz bana ? Bir sıkıntım daha var. Bunu gerçekten anlayamadım. Atmeganın bir çipini breadboard üzerinde çalıştırmak istedim. Kullandığım supply robotistandan aldığım 12 voltu 5 ve 3.3 volta çeviren bir supply ile denedim çalışmadı. Çalışmadı derken sanki kristal ile alakalı bir durum oluyor. Kristali çıkarıp taktığımda çalışmaya başlıyor çip. Ya da Arduinonun kendi 5 volt çıkışı ile besleyince de çalışıyor. Arduinonun 5 volt çıkışıda gerçi tam 5 volt değil ama onda sıkıntı olmuyor.Sebeb nedir acaba.
10k reset direnci iyi bağlanmamıştır yada unutmuşundur bağlamayı sanırım.
Bağladım. Hatta foruma dönmeyi unuttum. Daha önce ben Blink atmıştım çipe çalıştıramadım. Düngece çok uğraştım. Sabah size sorduktan sonra çipe synth kodlarını attım ve direk çalıştı. Pik taktım çalıştı ne biliyim bu sefer envai çeşit şey yaptım çalıştı. Sandığım kadar nazik ve narin değilmiş entegrler. Resetteki 10 k yı da takmadım çalıştı. 20 ve 22 pinlerindeki ground ve vcc takmadım gene çalıştı
Çok enteresan ama bir ledi yakamamıştım. Bu arada sizin söylediğiniz yöntemi denedim. Bu yöntem ile led için potansiyometre gibi kullandım pwm çıkışını. Ölçtümde çalışıyor. Firmata ile kontrol ediyorum pwm leri. Fakat diğer kartta yüklü olan synth analog girişlerini kontrol etmiyor. Aksine takınca daha fazla parazit oluşuyor. Sanırım bir dac gerekli araya.
Bu arada opamp ı beslemek için kullandığım 9 volt piller bitti
DC ataptörü bipolar yapabilirmiyim. İnternete baktım hep trafolu AC akımları bipolar yapıyorlar. Voltaj bölücü ile bipolar durumu aynı değil dimi ?
resetteki 10k yı takmadan çalışabilir ama çalışmayada bilir rst deki 10k olsun mutlaka. 100nf lık kondansatorlar de +5v ve gnd arasında olsun bu malzemeler devredekı parazitik osilasyonları bayağı bastırır. pwm çıkışından akım çekmemek lazım ozaman voltaj çokmesi olur, pwm çıkışını bağladığın diğer devrede sadece potun orta bacağına bağlı olan yerden giriş yap şemayı bilmiyorum ama buyuk ıhtımal boyledır. pwm çıkıştan yuksek akım çekmek gerekirse arada bir opamp buffer olması gerekir. dc adaptoru bipolar yapabilirsin mesela 12v girip 7805 ile 5v çıkarsın 7905 iilede diğer -5v kısmı alırsın internette şema vardır oyle yap.
Teşekkür ederim… PWM den akım çekmicem dediğiniz gibi opamp ile yükselteceğim. Bipolar konusundada neredeyse sona geldim. Eğer capacitörler patlamazsa
Elimde bir trafo vardı 50 volt 2A onun çıkışlarına direnç koyup 25 e düşürdüm çünkü capacitörlerin üzerinde 25 yazıyor. 05 değilde 02 iki var birşey farketdermi ? Elimde bir şema yok kafamda kurduğum bir mantık var onları deniyorum sadece. Herşey yerli yerine oturunca ozaman bir şema olacak.