merhaba arkadaşlar ben arduinoya yeni başladım. ismim taylan. sizlere danışmak istediğim konu ben bir quadrotor yapmak istiyorum. amacım etraftan sensörlerle bilgi toplayıp otonom uçuş yapabilmesi. custom bir pcb dizayn etmeden mesela hazır bir arduino pcb kartı mesela arduino uno kullanarak bunu gerçekleştirebilirmiyim? bana bu konuda ışık tutabilecek her ne bilgi yazarsanız sevineceğim.
https://www.google.com/search?q=ardupilot ile başlayabilirsiniz. Kolay gelsin.
ben de Arduinoya quadrotor hayaliyle başlamıştım. Arduino öğrendikçe daha farklı şeyler geliyor insanın aklına, ilginiz kayabilir yani. Benim tavsiyem bir Arduino Uno başlangıç seti alın ( ben robotistan.com’dan almıştım ) biraz çalışın belki başka projelere yöneleceksiniz, eğer hala quadrotor yapmak isterseniz Arduinoyla biraz çalıştıktan sonra quadrotor için ne alacağınız kendiliğinden ortaya çıkıyor yavaş yavaş. http://aeroquad.com/content.php Bu siteyi incelemenizi tavsiye ederim…
arkadaşlar yazdığınız linkleri inceleyeceğim. buraya bişeyler yazmanız gerçekten çok ince bir davranış. 10 yıllık .netçiyim bu işlerede heves sardım bende. çok farklı bir dünya:) kitide alacağım. teşekkürler
şimdi baktım arkadaşlar ben şöyle bir proje bulmuştum. http://www.instructables.com/id/RC-Quadrotor-Helicopter/ benim aklımdaki temel sorun şu aslında. bir tane arduino uno alıp onu 4 tane ESC aracılığıyla 4 tane motora bir uygun pil ve bir uzaktan kumanda aparatına taksam… arduino uno kartı üzerinde yazacağım komutlarla bu motorları kontrol edemezmiyim de bu adam ayrı bir pcb çizmiş ve onu bastırmış üzerine c++ kodu yazmış. bu konudaki limitasyon nedir nerden kaynaklanıyor bunu araştırıyorum şuan
4 ESC’yi Arduino ile çalıştırmanız mümkün ama quadrotor demek bundan daha fazlasını içeriyor maalesef. Önce quadrotor üzerinde aracın duruş açılarını verecek sensörler olması ve bu sensörlerden gelen verilerle kontrol döngülerinin kurulması gibi işlemler var. Ardupilot’un kodlarını inceleyebilirsiniz.
hocam teşekkür ederim. benim daha açık bir dille ifade ederek sormaya çalışacağım sorum aslında şudur. bu adam c++ ile yazmış acaba aurdinonun bir eksikliğimi vardı. ben aurdino board’a bahsettiğiniz sensörleride takıp o programı yazamazmıyım? ben 10+ yıllık geçmişi olan bir yazılım mühendisiyim. benim sorum buydu. ardunio teknolojisini öğrendikçe acaba macro c yetmiyor bir quadrotor yapmaya dermiyiz? asıl soru budur
Arduino’da da yazabilirsiniz tabi aynı şekilde. C / C++ çok farketmiyor aslında. Mikrodenetleyicilerde genelde C kullanılıyor ama Arduino’da biraz daha C/ C++ karışımı bir dil var. Macro C’den ne kastettiğinizi anlamadım…
merabalar, konuşma üzerinden biraz zaman geçmiş ama yine de yazmak istedim, arduino ile tabiki kabaca esc(electronic speed controller) ve brushless motorlara pwm sinyalleri göndererek kısmen ucurabilirisiniz, ama tam olarak hava araçları projesi için arduino yeterli değildir, En basitinden hava araçları üzerinde üç adet gyro vardır, bunlar roll, pitch ve yaw gyrolarıdır, roll gyrosu hava aracının aşagı-yukarı hareket etmesini, pitch sağa-sola ve yaw gyrosu ise kendi ekseni etrafında dönmesini sağlar. Arduino’da bu gyroların hiçbiri yoktur ve bundan dolayı arduino ile hava aracı yapmak mümkün değil gibi görünüyor ama ek sensorler ekleyerek yapmak mümkün, ve bunula birlikte üreticilerinin arducopter(ardupilot) olarak hava araçları tasarımı için üretmiş olduğu uçuş kontrolcü var ve şuan için APM 1.0, 2.0, 2.5 olmak üzere üç farklı versiyonu var yakında da APM 2.6 cıkacak. Ben daha önce quadrotor projesi için çeşitli uçuş kontrolcüler ve arducopter apm 1.0 ile çalıştım ve arducopter gerçekten çok iyi ve aynı zamanda pek çok sensörleri de destekliyor, kendi üzerinde 3 eksen accelerometer, magnetometer, ultrasonic range meter, air speed sensor, pressure sesnror, telemetry kit gibi pek çok sensorü destekliyor. ArduCopter’in kumanda, acceleromter kalibrasyon firmware yükleme, güncelleştirme ve bunun gibi pek çok ayarları Missing Planner programıyla yapılıyor ve programın arayüzü kullanımı çok basit. Piyasada hava araçları için pek çok çeşitli uçuş kontrolcü bulunmaktadır, eger hava aracım sadece ucmasın çeşitli sensorler ekleyerek tam bi canavara dönüştürmek isterseniz open source olan uçus kontrolcüleri kullanın arducopter gibi. Çünkü piyaada dedğim gibi pek ok kontrolcü var ve sadece firmware yükleyip ucuruyosunuz kod üzerinde değişiklik yapıp geliştirilmeye acık değil. Çok fazla uzatmayayım, eğer arducopter ile çalışmaya karar verirseniz ilk olarak ucus prensiplerini örenmeniz gerekir. Hava araçlarında en önemli olan şeylerden biriside sistem ağırlığıdır, ve motor-esc secimi konusunda dikkatli olmanız gerekebilir. Motor seçiminde her brushless motorun thrust yani itme değerleri olur, ve quadrotorun toplam sistem ağırlığı 4 brushless motorun thrust değerinin yarısı kadar olmalıdır. Örneğin quadrotor yapacaksanız yani 4 motor kullanacaksanız. Brushless motorların her birinin thrust değeri 1 kg olsun toplam 4 motor 4 kg yapar ve quadrotorun üzerindeki tüm malz. ile max. olması gerek agırlık 2 kg. olmalıdır. Bu hava araçları tasarımı için gereken şartlardan birisi bunu gibi farklı önemli noktalar da var tabi. http://www.youtube.com/watch?v=6lCi8scgtVE&feature=c4-overview&list=UUoAPzhq9tKS0seaQVXydQmg
Merhaba. Ben Serkan. 3 yıldır model uçak ve helikopter hobim var. son zamanlarda ardupilot sistemler ilgimi çekiyor. Çok karmaşık olduğu konuşuluyor forumlarda. bu yüzden başlama konusunda kararsız kaldım. Bu sistemi alıp uçak helikopter yada quadkopterde sorunsuz kullanan arkadaşlarla dialog kurmak istiyorum. konu ile ilgili türkçe dokümanlarınızı da paylaşırsanız sevinirim. teşekkürler.
Merhaba ardupilot biraz ayar isteyen bir kart, biraz uğraştırabilir ama güzel bir karttır. Biraz arduino, elektronik bilginiz varsa ardupilot vs. bunlarlada uğraşmadan kendi kontrolcünüzü çok daha ucuza geliştirebilirsiniz.
Hamza Bey ardu pilot konusunda hiç bilgim yok. mail adresim serkankahraman@hotmail.com müsait olduğunuz bir zaman ardu sistemler hakkında sizinle görüşmek isterim.
Arducopter için Mission plannner da sadece ayar mı gerekiyor yoksa arduino kodlarıda gerekir mi?