Ben yazıları okudum ama ta karar veremedim ufakta olsa hangileri iyidir bir kaç tane söylerseniz fikir edinicem ben şuanda 3 tane seçebildim UNO - Esplora - Due sizce bunların yanına ekleyebilecekleriniz var mı ? yada bunların bir birine göre üstünlükleri var m ? Şimdiden teşekkürler.
yeni başlıyorsan uno derım, işi biliyorum ekranlı kumandalı bir alet olsun dersen esplora, işlem gücü lazım saniyede 16 milyon işlem yetmez 72 milyon olsun dersen due alacaksın. due ayrı bir sınıf ve bilgi gerektirir uzman değilsen alinde kalır. esplora da uno ya göre fazladan birkaç sensor ve ekran takılabilmesi avantajı var o kadar.
Peki bunlara ek olarak diğerlerinin bir artısı varmı. Kusura bakmayın biraz yeniyimde ![]()
genelde uno ile başlamak en iyisi. robot gibi bir şey ypacaksan bol bol giriş çıkış portuna ihtiyacın olacağı için megayı denemek lazım, ayrıca arduino robot diye bir ürün var kendinden motoru tekerleği ekranı filan var lilypad diye bir ürün var elbiseye dikip tutturup broş gibi taşıyıp led falan yakabiliyosun. wifi olanı ethernetli olanı içinde linuxu olan yun modeli ve arm işlemcili olanı due dir. mikrosu var nanosu var, için usb sücüsü olanı var, usb si olmayanı var, hepsinin kullanım yeri amacı farklıdır ama, öğrendikten sonra yapacağın işe göre birine geçer işini görürsün. riskin şudur uno dışındakli her arduino çeşidinin kendine has ayrı özellikleri olduğundan ben şimdi due alayım hem arduino öğrenirim hemde gelişmiş bir arduinom olur mantığı pek işe yaramaz bu ortamda. hayatında direnç nedir bilmiyorsan LOW HIGH pwm adc senın için neyi fade ettiği hakkında aklına bir şey gelmiyorsa hiç birine bulaşma uno ile başla ve ilerle, ayrıca bir voltaj seçeneğide var uno dışındakılerde due 3.3v ile çalışır mesela onun ızerıne takacagın eklentıde 3.3 volt seçeneği yoksa kullanamazın 3.3v yerıne 5v verdıgınde ise komple bı yanma sözkonusu tamırıde mumkun degıl dırek çöp. arduino güncel çeşitlerine şuradan ulaşabilirsin http://arduino.cc/en/Main/Products
sizede zahmet çıkarıyorum ama şimdi bütün çeşitlerin kısaca nelerde kullanıldığını yazarmısınız yazarsanız çok memnun olurum
yok yazaman walla arduino.cc diye site yapmış adamlar bi zahmet bakıver. kısa yoldan amacın ne? ne yapmak istiyorsun onu yazsan bu çin işkencesine dönüşmez en azından şunu kullan der birileri. kendini ahçı gibi düşün manava gidip her türlü sebze orada vardır ama sen balık yapmak istersin balıkçıya gideceksin ozaman. (çok güzel saçma bir örnek verdim ama olsun anladın sen onu)
bkozan_81 elektronik amatörlüğünüz hakkında sizi tanımak istiyoruz arduino ile çalışmaya nasıl karar verdiniz acaba? arduinodan önce elektronik konusundaki çabalarınızı öğrenebilir miyiz?
her zaman elinin altında bir tane orjinal uno bulunmalı, sonrasında projeye göre uygun model seçilmeli. tavsiyem arduino pro mini. fitil kadar bişey. http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardProMini
Lafı açılmışken bende sorayım birşeyler
ne yapacağıma karar vermeden sadece merakımı gidermek için Çin’li dostlarımızdan bir tane uno ile başladım. Sakarlığımı bildiğimden protoshield diye bir kartla uno’nun istikbalini korudum. 3-5 tane sensör alarak devam ettim. Bunlar 1 ay kadar önceydi. ilk webserver + Bluetooth + Android li projemi çalıştırınca havaya girdim. Bir Nano aldım arabama bir devre yakıp bağladım. Artık bagajım RFID anahtarlık ile açılıyor. Biraz daha şımardım, pro mini aldım ve şok, USB girişi yokmuş. Bahane oldu UNO R3 ile pro mini programlamayı da öğrendim. Böyle devam ediyorum. Ne kadar bodoslama girdiğimi izah edebilmek için bunları yazdım. Şansım yaver gitti birazda önceden kalan bilgilerim varmış demek ki biraz bişeyler yapmaya başladım. Bundan sonra neler olacağını göreceğiz ama niyetim, birden çok arduino ile çalışan bazı projeler geliştirmek. Biraz uzun oldu galiba kusura bakmayın