Arkadaşlar merhaba Bende uzun zaman araştırma (ve bekleme) sonunda ardiuno almaya karar verdim.biraz c++,matlab ve plc bilgim var.tabi bunlar hep okuldan(makinacıyım) ama ufak tefek projeler yapmıştım bunları kullanarak.programlama mantığını basitçe biliyorum.ardiunoyuda öğrenip araştırdıktan sonra projelerin daha kolay bir şekilde yapıldığını gördüm şimdi benim yapmak istediğim 2 adet step motoru bir lazer sensör ile çalıştırmak.lazer(veya kızıl ötesi) sensör cismi algıladığında farklı sürelerle motorlar konum değiştirecek ve sonra tekrar eski konumuna gelecek.ve ben bu sistemi bilgisayara bağlı olmadan uygulamak isitiyorum.kullanacağım malzemeleri şöyle seçtim(başlangıç kiti ile beraber) *Arduino UNO R3 *http://www.robitshop.com/TTL-Laser-Retail-TTL-Lazer-Modul-Kirmizi,PR-1610.html veya 80cm Menzilli Kızılötesi Sensör *http://www.robotolog.com/Urunler/Bipolar-NEMA-17-200-Adim-42x48mm-4V-Step-Motor-Pololu.html X 2 ADET *motor shied şimdi yukarda yazdıklarımda eksiklikler olduğunun farkındayım.usta olan arkadaşlardan tavsiye istiyorum.mesela ben bu sistemi ardiuno ile programlayıp bilgisayara bağlantı olmadan çalıştırabilir miyim(tabi gerekli gücü sağlayarak) veya ek olarak hangi shieldleri almam lazım? şimdiden teşekkür ederim.
Aldığınız lazer modülünü bilmiyorum ama sanırsam bildiğimiz lazer pointerların lazer modülüne benziyor. Ben HCSR04 ultrasonik mesafe ölçer kullanıyorum. 200cm ye kadar çok hassas mesafe ölçüyor. Lazer modülü hariç aldığınız diğer malzemelerle projenizi yapabilirsiniz. Motor driver shieldinizin 2 tane step motoru sürebileceğine dikkat edin. Projenizi daha ayrıntılı anlatırsanız daha ayrıntılı öneri yapabiliriz.
sağol emre projeyi şöyle anlatayım döner bir tabla üzerinde geçen nesneyi sensör algılayacak(mesafe 60-70cm) burdaki sıkıntı camdan bir kapak var lazer, kızılötesi veya bahsettiğin ultrasonik sensör camın arkasındaki nesneyi algılaması lazım bu noktada camın ardını algılar mı acaba? algıladı diyelim birinci motor kapak açacak ikinci nesneyi çekecek sonra tekrar kapak kapanacak en basit haliyle bu şekilde bir çalışma sistemi bunu mekanik olarak yapmak mümkün ama çok küçük parçalar(rulman,yatak,mil,dişli vs..) kullanabiliriz.buda karışık,gürültülü,sıkışık bir sistem olur. ne zamandır arduino almak istiyordum hazır böyle birşey düşünüyorken tam yeri dedim. önereceğiniz shield,sensör vs olursa siparişimi daha vermedim ekleyebilirim her türlü tavsiyenize ihtiyacım var.(unutmadan programladıktan sonra arduino bilgisayara bağlı olmadan da sistemi çalıştırabilir değil mi? en kötü ihtimalle bluetooth ile bağlamam gerekebilir)
Merhaba, 1- Piyasadaki motor shieldlar 2 DC motor sürebilirken 1 tane step sürebilir. Motor shieldların üzerinde L293, L298 gibi sürücü entegreler varsa onlar 2 motor sürer diye pazarlanır ama onlar aslında 2 DC motoru kastediyordur. Bu entegrelerle 1 tane step motor sürülebilir. Gerçi motor shieldların teknik özelliklerinde step motor sürüp süremeyeceği yazar. Şu (http://arduino.cc/en/Reference/Stepper?from=Tutorial.Stepper) sayfadaki kütüphaneleri kullanarak da yazılımı kolaylaştırabilirsiniz. 2- Ultrasonik hariç lazer ve kızılötesiyle camın ardını algılayabilirsiniz. 3- Arduino’yu programladıktan sonra bilgisayara ihtiyaç duymadan gerekli gücü vererek çalıştırabilirsiniz.
çok teşekkür ederim. bende bahsettiğiniz 2dc/1 step motor olayını motor sürücü araştırırken fark ettim.(uyanıklık edip birde “2dc motor hemde step motor sürebilir” yazmışlar) *şu anda araştırıyorum ama sizin bildiğiniz 2 step motoru sürebileceğim bir shield var mı yoksa alternatif ne önerirsiniz *http://mekatronikshop.com/sens-rler/infrared-proximity-sensor-long-range-sharp-gp2y0a02yk0f bu sensör işimi görür değil mi arkadaşlar. *son olarak ardiuno R3+breadboard+motor sheild+sensör+güç kaynağı ile bu sistemi yapabilirim değil mi yoksa başka hangi ekipmanı eklemem lazım yada gereksiz dediğiniz bir parça var mı? yanlış anlamayın arkadaşlar bu kadar soruyorum ama ilk defa alacağım bir seferde sipariş vereyim ondan sonra üzerinde çalışayım diyorum
2 step süren shield bilmiyorum ama elektronikçi bir arkadaşınız varsa kendiniz bir tane shield yaptırabilirsiniz. Step sürmek için ULN2003 diye bir entegre var, ondan 2 tane işinizi görür. Not: İnfrared sensorun camın ardını görmesi veya görememesi dalgaboyuna göre değişiyor. Bazısı camı algılarken bazısı algılamıyor. Sizinkinin algılayıp algılamadığına emin değilim, elinde aynısından olan bir arkadaş varsa denesin biz de öğrenelim.
ahmetalpat robotistana mesaj atmıştım sipariş vereceğim ama bunları yapması lazım sensörün dedim bana tek cümleyle bu işinizi görür dediler http://www.robotistan.com/Sharp-GP2Y0A21YK-Kizilotesi-Sensor,PR-448.html yani çok ikna olmadım ama dediğiniz gibi elinde sensör olan bir arkadaş deneyebilirse öğrenmiş oluruz. ben 2 step için shield var mı dedim onlarda sizin bahsettiğiniz entegreyi önermişler galiba hazır shield yok (bu arada entegre breadboard da takılacak değil mi) bir elektronikçi arkadaşım var bir tane motor shield alsam diğerini yaptırmam için hangi malzemelere ihtiyacım olur ve bu ikisini arduinoya takacam değil mi yani boş port kalır mı demek istedim birde 5v 1000mA adaptör işinizi görür dediler birer cümleyle cevapladılar ihtiyacımı hemen dönüş yapmaları genede güzel ilgilendiler ama tam işe vakıf olmadığım için hadi gönderin diyemedim burdaki arkadaşlara danışayım istedim not: az önce şunu buldum http://store.iteadstudio.com/images/produce/Shield/Shields/Dual\_stepmotor\_shield/Dual\_step\_motor\_shield\_DS.pdf istediğim işi yapar değil mi yoksa shield kendim mi yaptırayım (maliyette bi noktadan sonra önemli)
Birinin denemesini beklersen vakit kaybedersin. Alıp kendin deneyebilirsin. Bu işler deneme yanılmayla oluyor çoğu zaman. Bunu almayıp başka bir şeyi alsan onun da işini görmeme olasılığı var. Dolayısıyla onların işini görür dediği şeyi alman mantıklı. Linkini verdiğin shieldı kendin de yapabilirsin. Proto shield diye boş shield PCB’leri var (http://arduinoturkiye.com/arduinoturkiye-protoshield/) onların üzerine entegreleri yerleştirip lehim yaparak kendi shieldını yapabilirsin. Önce breadboard’da denersin, çalışırsa protoshielda basarsın. Istanbul Hackerspace’de (http://istanbulhs.org) shield tasarlama ve yapma eğitimi vereceğim ama ne zaman olacağı belli değil. Dolayısıyla yukarıda yazdığım şekilde yapsan iyi olur.
Doğru diyorsunuz. Sayenizde aklımda çoğu şey oluştu. Bundan sonrası deneme yanılma ile olacak galiba.Daha iyi bir öğrenme süreci olur inşallah. Ah İstanbul da olabilsek! Maalesef uzaktayım.Yoksa bu tür organizasyonları kaçırmamak lazım.
Kolay gelsin. İlerledikçe Fritzing’de devresini yapın buradan paylaşın bakalım birlikte.
Arkadaşlar siparişim geldi. Fakat tek step motor(Bipolar NEMA 17 200 Adım 42x48mm 4V Step Motor) aldım.Onu sensörle( Sharp GP2Y0A02YK0F Kızılötesi Uzaklık Sensörü 20-150cm) aktif etmeye çalışacam. Önceden de dediğim gibi ilk defa ardiuno kullanıyorum.hemen heyecanla step motoru sürmeye çalıştım.Oldu olmadı derken yapabildim.Basit bir şekilde L293D (H-Bridge deniyormuş öğrendim) kullanarak motoru sürdüm.Arduinonun example dosyası ile çalıştırdım.Fakat şöyle bir garip durum oldu.Motor hızı 60rpm ve üstü olursa çok fazla adım atlıyor.Mesela 400 adım diyorum yarısı hatta bazen 3/4 ünü atlıyor.Ya da sadece titriyor.Hızı düşürür 30rpm,15rpm yapsam sıkıntı yok. Sizce sebebi nedir?Bağlantıda transistör,direnç,kondansatör,ekstra güç kullanmadım.Bunlardan olabilir mi? Motorun V artırsam (dıştan) bir faydası olur mu?Bir yerde de devre ve motor güç girişlerine kodansatör yerleştirilmiş.Bunun ne gibi faydası olur? Sensörü denemedim daha çünkü elimde bağlantı kablosu yok.Bugün onları temin edeceğim.Bu motor işi biraz canımı sıktı.Tavsiyesi olan???
Yükte çalıştırıyorsan ve fazla yük varsa adım atlar. Düşük RPM’de tork yüksek olduğundan adım atlama ihtimali daha düşük. Motoru değiltirmeyi düşünebilirsin.
Motor tamamen boşta çalışıyor.Şafta hiçbirşey takmadım.Sitedeki en büyük motordu oysa. Kurduğum devreye eleman eklesem(transistör,direnç vs…) veya motor gücünü ayrı versem bir değişiklik olur mu sizce? Bu arada sensörün kablosunu da bulamadım.İstediğim boyutta 3 pinli kablo yok.Bunuda bir yerden uydurmaya çalışıyorum.Aksilikler üst üste geldi.
Arkadaşlar merhaba, Motor sorunu için teknik kısımla görüştüm.Motorun gücünü dışardan verin dediler.Dediklerini yapınca hız 100rpm ye kadar çıkıyor.Fakat bundan sonra aynı atlama ve titreme devam ediyor.Gücü dışardan verince motorda belli bir düzelme oldu. *Sensörün kablo olayını çözdüm.O da tamam.Ölçümün kararlı olabilmesi için uçlarına kondansatör bağlamak gerekiyor.Benim gibi ilk defa kullananların dikkatine. *Gene benim gibi yeniler ve daha önce denemeyenler için söyleyeyim sensör camın arkasını algılıyabiliyor.Hatta farklı camlar(düz,temperli vs.) denedim hepsinde de cisimleri algılayabildi.Fakat biraz mesafede şaşıyor.O da camdaki kırılmadan oluyor galiba.Sensör bu fark tesbit edildikten sonra kodlanıp kullanılabilir. Bizim projemizde en önemli nokta buydu.Şükür ki sensör boşa gitmedi.Bu şekilde kullanacak arkadaşlara örnek olur umarım. *Şimdi uğraştığım nokta sensörün step motoru tetikliyip çalıştırması ve kapatması. Şu 5 gündür kodlama ile uğraşıyorum gerçekten kafam karıştı.İnternetten çok farklı çalışmalar buldum.Onlardan faydalandım fakat genede uygun kodlamayı yapamadım. “if..else,do..while” kodları ile birşeyler yapmaya çalıştım ama herşey biribirine girdi. Usta olan arkadaşlar kod için tavsiye veya örnek verebilir misiniz? Şu an tam kodlara başlıyacam gene karıştırıyorum. Yardımcı olursanız çok memnun olurum. Umarım bizimde birilerine faydamız olmuştur.
Tam olarak ne yapmak istediğinizi bilsek ve devreyi kodları vs. paylaşsanız, takıldığınız yerleri belirtseniz yardımcı olabiliriz.
Allah a şükür bu saatte istediğimi yaptım.Çok basit bir kodlama oldu ama istediğimi aldım gibi. Arkadaşlar daha arduinoyu alalı bir hafta olmadı ve bu alana çok yabancıyım.O sebeple kodlarda fazlalıklar,eksiklikler vs. çok var.Farkındayım.Hatta daha basitte kodlar mutlaka vardır.Bunlar bilen arkadaşlar paylaşırsa çok faydalı olur. Sistemi ayrıntılı yarın anlatayım.(Yukarda bahsetmiştim aslında) Fritzing yaptığım devreyi buraya nasıl yerleştirecem bulamadım.Onu bu yüzden ekleyemedim. Şu anda yaptığım bir step motoru sharp sensör ile tetikleme. Dediğim gibi ilk defa yaptığım bir şey.Umarım benim gibi yeni başlayanlara fikir verir.Daha iyi fikri olanlarda paylaşır. include <stepper.h>
define STEPS 200
define sensorPin 0
int input = 0;
int mesafe = 0;
float sensorValue, cm;
const int stepsPerRevolution = 200;
Stepper myStepper(STEPS,8,9,10,11);
int motorPin1 =8 ;
int motorPin2 =9 ;
int motorPin3 =10 ;
int motorPin4 =11 ;
void setup(){
Serial.begin(9600);
myStepper.setSpeed(30);
// stepper1.setSpeed(120);
pinMode(8,OUTPUT);
pinMode(9,OUTPUT);
pinMode(10,OUTPUT);
pinMode(11,OUTPUT);
pinMode(0,INPUT);
digitalWrite(8,LOW);
digitalWrite(9,LOW);
digitalWrite(10,LOW);
digitalWrite(11,LOW);
}
void loop(){
mesafe = analogRead(sensorPin);
mesafe = 10650.08 * pow(sensorValue,-0.935) - 10;
input = analogRead(sensorPin);
mesafe = map(input,512,0,15,150);
Serial.print("mesafe: ");
Serial.println(mesafe);
delay(200);
if (mesafe<50)
{
digitalWrite(8,HIGH);
digitalWrite(9,HIGH);
digitalWrite(10,HIGH);
digitalWrite(11,HIGH);
myStepper.step(3*stepsPerRevolution);
delay(500);
myStepper.step(-stepsPerRevolution);
}
else {
digitalWrite(8,LOW);
digitalWrite(9,LOW);
digitalWrite(10,LOW);
digitalWrite(11,LOW);
}
}
</stepper.h>
Gayet temiz bir kod olmuş. Bu şekilde çalışır gibi görünüyor. Kodu attığınızda debuga gerek yoksa serial.print’leri koymanıza gerek yok.
Arkadaşlar şimdi 2. step motoru da devreye almam lazım.Benim kurduğum sistem basit bir şekilde sadece L293D kullanarak step ve sensör çalıştırma idi. 2. step motor için aynı şekilde breadboarda bir tane daha L293D ekleyerek(elimde mevcut) çalıştırabilir miyim? Ya da ayrı olarak motor shield almama gerek var mı? Birde ben devrede hiç direnç,transistör,kondansatör vs. kullanmadım.Bu şekilde “sağlıklı bir devre” olmuş diyebilir miyiz?Sistemin ilerde sorun çıkarma ihtimali göz önünde bulundurarak ne tavsiye edersiniz?Çünkü devre netleştikten sonra tavsiye ettiğiniz protoshielde basmayı düşünüyorum.(Her yer kablo oldu, sök-tak çok uğraştırıyor.)
- step motor için bir tane daha L293D yeterli olur. L293 için kondansatör, direnç gerekmiyor.
Cevaplar için sağolun Ahmet bey, Aldığım(NEMA 17 200 Adım 42x48mm 4V Step Motor) motor proje için küçük geldi.İstediğimiz hızada ulaşamadık.Torkta düşük kaldı.Bu yüzden motorları büyüteceğiz.Şimdi 2 tane Step Motor - Unipolar - 200 Adım/devir - NEMA 23 - 3 V alacağım.Bir motor faz başına 2A çekiyor.Bunları beslemek için nasıl bir güç kaynağı almalıyım?Bunun için bir hesap var mı?Yoksa toplam amper değerinin bir üstünü mü alayım?