Şimdi bootlader yazmışmı yazmamışmı anlamdım “efuse” memory type not defined for part “ATMEGA8” diyor bu bir hatamı.
AVR programmer sipariş ettim windows üzerinden deniyicem onunla o da olmazsa zaten ben bırakıcam artık bootloader yüklemeyi…
cpu içine yazdığın kodlar atmega8 adreslerine uygun değil diyor. yazılan C kodları compiler trarafından hedef işlemciye göre compile edilip yuklenmek uzere hex koda donusturuluyor, bu kodun içinde hedef işlemcinin duzgun programlanması için gerekli bilgiler var. atmega168 için compile edilen kod sadece onun içine yuklenmesi içindir, atmega8 veya atmega328 ile çalışmaz çalışsa bile kontrolden çıkar kitlenir. butun atmega işlemciler kodu aynı şekilde işler ama cmpiler bu işlemcinin hafıza modeline göre bu kodları organize(linker) eder, yukledıgın kod hangi cpu ıcın yazılmışsa onunla ilgili kodu bulup avrdude ıle yazmalısın. birde şuna bak daha ıyı bır anlatım avdude ıle https://learn.sparkfun.com/tutorials/installing-an-arduino-bootloader/all
Tamam zaten atmega 8 için burn yapıyorsam atmega8 hex dosyasını burn ediyorum. Hatta artuinoturkiyedeki örnekte bir hex dosyayı paylaşılmış onunlada denedim. Youtubeda bir video gördüm. https://www.youtube.com/watch?v=e2C5apH2mhc bu şekilde atmel studio ile optiboot.hex dosyasını yazıyor. Optiboot atmega8 ile atmega8 boot farkı nedir bilmiyorum. Kafamdaki tek soru şu avr isp mk2 cihazı ile bu videodaki gibi programlamayı uno üzerinde sadece atme328 çipinemi yapabilirim. Yoksa 8 168 çiplerinede yazabilirmi ? Her çip için farklı bir isp sketch varmı ? Sonuçta Arduino IDE sinde bir tane isp dosyası var. Onu compiler edip hedef işlemciye yazmıyormu ?
iş bu kadar kötü gitmemesi lazım bir yanlışlık var ama göremiyorum. atmega168 de sorunsuz olması lazım en azından, deneyecek zamanınm da yok bu ara. gelişmeleri yazarsınız buradan…
Evet çok problem oldu… Şimdi mac windows kuruyorucam iki gün sonrada avr isp gelir. Önce bir windosta deneyeyim. Bakalım ne olacak. Dikkatimi çeken bir şey var okoman senin bilgin varmı. Bazı atmel cip satan sitelerde Atmega8 168 328 e optiboot yüklenmiştir yazıyor. Benim yüklemeye çalıştığım atmega8 yada atmega klasöründeki hex ile bu Optiboot un farkı nedir acaba ? Sanırım optimizeden geliyor optiboot.
optiboot 1.5kb daha az yer kaplıyor bu nedenle atmega8 gibi düşük hafızalı cpu lara daha buyuk program atmayı sağlıyor. yukleme hızı 115200 olduğu için daha hızlı program yuklenebılır, programında eprom bolumune de parametre yazmıyorsan sorunsuz kullanabılırsın cunku eprom a programlama ozellığı kısıtlanmış durumda ama sitesinde kodu var kendın açıp bu özellıği de kullanabılırsın.
Uno yu yaktım
hemde cayır cayır yaktım… Potansiyometreye koyduğum kapasitör bir anda boşalı verince Unocuk dan dumanlar çıktı… Zaten hak etmişti bir bootloaderı yüklememe izin vermedi … Artık klon falan takılıyim diyorum.. Kendimi geliştirene kadar… Klon olanların orjinallerinden eksiği ne dir ? Yoksa marka takıntısımı yapıyorum ?
klonların orjinalden tek farkı bazılarının daha düşük kalitede olması, yoksa orjinalden çok daha iyi olan klonlar var (adafruit, seeedstudio’daki seeduino, freeduino gibi). ultra dandik bir klonun olursa problem boarddan mı? yoksa başka bir şeyden mi diye şüphelenir durursun. elinde bir orjinal olduğunda hemen test eder bu soru işaretinden kurtulursun. bir de atmega’lara program yüklemenin kolay yollarından birisi littlewire kullanmak! araştır bir.
Şimdi elinde birtane due var. Arduino Uno alıcam orjinal. Due nin yüklenebilir ISP dosyasını buldum. Standart IDE içerisindeki ISP dosyası yüklenmiyordu. Birde DUE ile ISP bağlantısı yaparak denicem webde örneği var. Eğer o olmazsa zaten AVR ISP MK2 sipariş ettim. Herhalde AVR nin kendi ISP ile olacaktır.
ölen uno nun ardından https://soundcloud.com/omer-koman/uno-death ![]()
Teşekkür ederim. Sanırım bu eseri ratmetli uno için siz düzenlediniz. ![]()
Ratmetli ![]()
Merhaba herkese… Okoman ustam sizede merhaba… Sizin nickinize başka forumlardada denk geldim. Yaşınız benden büyük o yüzden müsadenizle abi diyim… Şimdi ben gidip aldım ikitane arduino uno. Robotistandan aldım… İnadına orjinal aldım… Zengin falanda değilim yanlış anlamayın cebimdeki son paraya kadar verdim artık… İnternette baktım baya bir hep arduino nun başka modelinden başka modele bootload ediyorlar… Ben iki unonun da icsp pinlerini bağlayarak bootload yapabilirmiyim. Ve üçtane 328p pu aldım. Önce bunda deniyeceğim olursa sevinip daha sonra önceden cahilce gidip aldığım 328a larda deniyeceğim. Tüm önerilerinize görüşlerinize ihtiyacım var.
Başardım fakat 8A ve 168A olanlara yapmıyor bootload ona göre bootlader arıyorum. Program hata veriyor.
Eve sorun çözülmüştür… Benim gibi bir sürü ağlayan var 168A ve 8A için ve ortalıkta çok fazla bootloader.txt leri var. Bir sürü forum gezdim hiç bir bilgi tutmadı… O kadar gezmeme rağmen yanıtı çok basitmiş
Arduino 168A yada 8A desteklemiyormuş.
Bilmiyorum nasıl oldu ama yükledim… O kadar çok şey denedimki hangi bootloader text onu bile hatırlamıyorum…
Sadece Atmega8A lar için optiboot load edecek fuse ayarını bulamadım. Artık yeter boot etmekten sıkıldım valla…
Tüm bu bootload edememe nedenini çözmüş bulunmaktayım… Olay tamami ile parazittenmiş. Ben hep güç kaynağı süremiyor sanıyordum ancak kaynağın kendisinde baya bir parazitvarmış. Arduinio uno ya taktığım adaptör de ve bilgisayar usb de bile parazit var. Çok gürültülü kaynaklar kullanmışım. Bu kanıya nereden vardım söyleyeyim. Eskiden kalma bir midi klavyem vardı onun adaptörü ile denedim. 12 tane Atmega çipe Bootlad yaptım hiç birisinde şaşmadı zart zurt demedi. Yani demem o ki, benim gibi cehalete kapılıp çiplere programalra boardlara çamur atmayın
her yolu deneyin.