Arduino ile röle kontrol sorunu

Merhaba Arduino da yeniyim, Arduino ile röle kontrollü led açma kapama devresi kurdum. Fakat bir türlü led leri açıp kapatamadım.Bütün bağlantıları tekrar tekrar kontrol ettim işin içinden çıkamayınca sizlere danışmak istedim.Bağlantı fotosu linktedir.Hatalı yaptağım yer neresi olabilir.kodum şu: int role = 2; void setup() { pinMode(role, OUTPUT); } void loop() { digitalWrite(role, HIGH); delay(2000); digitalWrite(role, LOW); delay(2000); } devre: http://hizliresim.com/D82Zmv (Fotoğrafda ayrıca kurduğum sıcaklık sensörü kabloları da var,onu gözardı edebilirsiniz)

Rolenin çıkışlarını tetikleme sinyalini aldığınız grubun altından alacaksınız. Yani klemenste bağlı olan Kırmizi ,yeşil ,Mavi kabloları o sırasın en başındaki ilk rolenin klemenslerine bağlayacaksınız

Eğer daha yakın bir fotoğraf eklerseniz tam açıklama yapılabilir. PCB si farklı bir shiled olabilir. Ayrıca Shield da SMD ledlerde var yani rolelerin durumunu görmek için LED bağlamanıza gerek yok

Röle-Arduino bağlantısı: vcc-5v, gnd-gnd, int1-pin2 ye bağladım.int1 ile ilişkili klemens k1 olduğunu düşündüğümden k1 nolu klemense led kablolarını bağladım, çalışmadı. sizin dediğinizi de yaptım aslında,en baştaki klemensden (k4) de çıkış aldım(hatta tüm klemensleri teker teker denedim),fakat yine ledler yanıp sönmedi. Ayrıca siz diyene kadar shield üzerinde SMD olduğunu fark etmemiştim. Buradan röle kontrolunu nasıl yapabilirz. tesekkürler.

Buradaki notları okuyun http://arduinoturkiye.com/arduino-ile-role-kontrolu/ Röle kartındaki GND ve VCC uçları röle kartının besleme uçları (GND eksi VCC +5 VOLT) aynı yerdeki diğer 4 pin tetikleme sinyalinin giriş uçları Bu 4 uçtan hangisine, kısa bir kablo ile hemen yanındaki +5 volt ucuna dokundurursanız o LED inin yanması gerekir.Ayrıca çıt diye röle kontakt sesini duyarsınız bu rolenin konum değiştirdiğini gösterir. Klemensli uçların ise farklı bir cihazın örneğin 22o volt lambanın anahtar uçları gibi düşünün yani 220 voltla çalışan bir lambanın bir ucu 220 volt lambaya gitsin diğer ucu ise röle kartındaki COMMMON ucuna girsin ve NO ucundan çıkıp lambaya gitsin (NO bordda birbirine temas etmeyen anahtar uçları olarak gösteriyorlar) . Eğer bu şekilde bağlarsanız devre çalışır onun girişine 5 volt verince 2220 volta bağlı lambanın yandığını görürsünüz.Klemensteki diğer uç uç ise tam tersi görev yapar yani biri yanarken diğerine bağlanan söner . Buradada anlatıklarım izah ediliyor http://www.youtube.com/watch?v=YJNUe65BVM0

Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.Bu devreyi kurmamın temel nedeni sıcaklık sensörü ile aldığım derece değerine göre 12v ile çalışan soğutucu fanımı çalıştırmak veya susturmak, ayrıca 220 v ile çalışan lambayı belli saatlerde açıp kapama projesini yapmak için işin temel mantığını anlamaya çalışmaktı. DC Fanın iki kablosundan + olanı kesip ortaya çıkan iki ucu,klemenslerden birinin NO ve C uçlarına; AC 22O v lambanın iki kablosundan herhangi birini kesip yine ortaya çıkan iki ucu aynı şekilde diğer klemense bağlamaya düşünüyorum.Buraya kadar yanlışım var mı?Yani hem DC hem AC akımı farklı klemenslerde kontrol etmek sorun oluşturmaz diye düşünüyorum. Diğer nokta mevcut kurulu devremde board üzerindeki LED i açıp kapamak için devreyi nasıl değiştirmem gerektiğini tam çözemedim.yani LEDi yakacak olan 5 v besleme ile röle kartını besleyecek olan 5V beslemenin ayrı olduğunu anladım.LED in artı ucuna gidecek olan hat rölenin NO-C uçlarından gecerek gitmesi gerekiyor sanırım.Bu durumda 5 v yi klemensin NO ucuna, klemensin Common ucundan aldığım çıkışı LEDin artı ucuna mı bağlamalıyım.Bu şekilde artı uçta bir anahtar oluşacak gibi ( ama bu C ucu toprak olması lazım değil mi !!!)

Rica ederim. Hocam röledeki o input uçların bağlantısı aslında arduino nun uygun olan portuna bağlanacak (ben önceki mesajda elektronik kartın çalışıp çalışmadığını test etmek için açıkladım) O bağladığınız uca arduino programın sonucuna göre 5 voltu gönderecek (veya henüz o sıcaklık derecesine gelmemişse göndermeyecek.) Yani siz programda diyorsnuz ki: Ortamın (yada neyin sıcaklığını kontrol ediyorsanız) sıcaklığını ölç ve LCD ekranda göster(lcd olduğunu varsayıyorum projede olmayadabilir ) sıcaklık örneğin 43 derece ye ulaşmışsa arduinonun … pinini 1yap (High yap) buradan gelen 5 volt moduldeki transistörü transistörde röleyi sürer röle kontağı konum değiştirir. Bu ise Common ve NO (Normalde Açık) olan yani ozamana kadar birbirine temas etmeyen uçlar bu konum değişikliği ile birbirine dokunur ve fan çalışmaya başlar . *220 voltu (veya 12 voltu ) asla klemenslerin olduğu uçların karşısındaki 6-7 pinli yere bağlamayın. Aslında 220 voltu da devreyi iyice anlamadan hiç kullanmayın Asla 220 voltun 2 ucunuda rolelerin herhangi 2 ucuna bağlamayın tekrar ediyorum Rölenin klemensli uçları aynen lamba açma kapama anahtar bağlantısı gibidir. Common örneğin fanın 12 voltun + ucudur NO ucundanda fana gidecek.Fanın - ucu ise direk fana bağlı olacak. NC ucu tam tersi davranır biri iletimde iken diğeri kesimdedir

Devrede değişiklik yapıp 5v(+) den röledeki common ucuna, NO ucundan LED in + bacagına bağlantı yaptım.LED sürekli yanıyor. Programdaki gibi 2 sn yanıp sonra 2 sn sönme gereçekleşmiyor. Kafayı yemek üzereyim. Videodaki gibi gnd kabloyu rölenin arka tarafındaki int pinlere teker teker dokundurdum.Çıt sesi geliyor led de yanıyor. http://i.hizliresim.com/12ddnb.jpg

hocam arduinoda RESET ucunu bağlı olan mavi kablo hatalı.o mavi kabloyu arduino daki GND ucuna takacaksınız.(yani hemen yanındaki sarı kablounun sağındaki GND ye takılacak ) *Hocam hayırlısıyla bu devreyi çalıştıracağız :slight_smile:

Hocam fotodaki açı nedeniyle oyle gozukuyor. Mavi kablo 5v da, sari kablo GND de takili. Sizin yardiminiz olmasaydi bu noktaya kadar gelemezdim. * Yalniz bu daha baslangic, ben size daha LCD ile sicaklik sensorunu calistirdigim koda röle kodlarini nasil ekleyecegimi soracagim:)

O kısmı kolay :slight_smile: ozaman şöyle kestirme yolu deneyelim arduinonun 2 nolu ucuna bağlı kabloyu çıkarın oraya 330 ohmluk direnci takın direncin diğer ucuna led in artı ucunu bağlayın LED in diğer ucunu GND ye bağlayın Bu şekilde programı çalıştırın LED in yanıp sönmesi gerekir bu olursa röleyi sürmeye hazır demektir

Bende arduinoyu yeni öğrenmeye çalışıyorum PIC falan olsa koddada yardımcı olurdum neyse Burada güzel bir açıklama var http://www.hobbyist.co.nz/?q=interfacing-relay-modules-to-arduino Siz buradaki kodda 4 tane kanal için roleleri sürüyor siz seçtiğiniz bir port için deneyin örneğin 6 nolu pini seçin röleninde int1 olan 1.pinini seçin mesela bu şekilde deneyin (Çizimde siyah kablo resmi GND ve sıralı pinlerin en ucuna çizilmiş sizin devrenizde + ve - yanyana )

Tüm açıklamaları vaktim olmadığından oku-ya-madım , ancak devrede optpkuplör ve tersleyicii var gibi görünüyor. Muhtemelen 0 komutu 1 e çevirir. Bunun anlamı tetiklemek için 0 bırakması içinde 1 göstermelisiniz. komutlarda röleye bağlı pin durumunda high ve lowların yerini değişin. röle çıkışlarınıda anahtar gibi düşünün no normalde açık nc normalde kapalı anlamına geliyor. yani siz basit bir mantıkla fana gndyi bağlayıp voltajı no çıkışına fanın boşta kalan girişinide rölenin ortadaki çıkışına bağladığınızda devreniz hazır demektir.

Sonunda problemin röleden arduinonun 2 nolu pinine giden kablo bağlantısında olduğunu çözdüm. Dediğiniz gibi 2 nolu pinin kodu çalıştırıp çalıştırmadığını anlamak için röleden çıkarıp direkt board üzerindeki LED in + bacağına bağladım ve lambanın yanıp söndüğünü gördüm, sonra röle in-1 ile arduino pin2 arasınadki bağlantıyı değiştirip tekrar denedim ve oldu. Yardımlarınız için teşekkürler.

Rica ederim.Artık aynı şekildeki 20 devrenin bağlantısını 19 dakikada yaparsınız :slight_smile: * Bu arada kendinize notlar tutmanızda faydalar olacaktır.Bir süre sonra geriye dönüp “Nasıl bağlamıştım” diye hatırlamak için. Örneğin excelde “Arduino püf noktaları” diye bir sayfa oluşturup alttaki sayfa sekmelerine A …Z ye kadar harf isimleri verip .Bu örneğide R sayfasına ekleyip Röle Sürme Başlığını ekleyebilir yazı ve resimleri buraya ekleyebilirsiniz. Tabi tüm bunları kalın bir deftere ellede yazabilirsiniz (Ben PC den print çıktılarını kullanıyorum.Sayfanın en altında dosyanın adı ve pathi var) Kolay gelsin