Arduino Kartım Bozuldu (Yardım)

Arkadaşlar merhaba, Bu gün L293D ile Nema 17 stepper motor sürmeye çalışırken Arduino Mega 2560 kartım yandı. Acaba üstündeki herhangi bir parçayı değiştirerek bu sorunu çözebilirmiyiz? Olayın nasıl olduğunu anlatıyım. yukardaki devreyi kurdum ancak yukardaki devre karttan alınan +5v L293D nin sadece 3 pinine gidiyor 4. pin’e ise adaptörden güç veriliyor. Bense 4 pin’e de adaptörün + kısmını ve - kısmını bağladım. Dolayısıyla kartında + kısmına adaptörden gelen + kısım, kartın gnd kısmınada adaptörden gelen - kısım bağlandı. Bu bağlantıları yapınca karttan duman çıkmaya başladı daha sonra bağlantıları kestim. Bağladığım adaptör 12V 1.0A lik bir adaptördü. Olay yukarıda anlattığım gibi yaşandı. Kartı bilgisayara takınca kartın ışıkları yanıyor ama bilgisayar kartı görmüyor. Kartın üstündeki bir parçayı değiştirerek kartı tamir edebilirmiyim yoksa kart bundan sonra çalışmazmı?

mega 2560 da işlemci smd olduğu için söküp yerine aynısından yenisini takman lazım daha sonra avrdude ile bootloader atman lazım içine. eğer bilgisayara taktığında usbdeki serial portu tanımıyorsa oradaki diğer küçük atmel işlemciyi de sökmen lazım yerine yenisini takıp ona da avr dude ile program atman lazım. daha önce smd malzeme sökmediysen bunları bir telefon tamircisine para bayılarak yaptırman lazım. bord uzerinde diğer smd malzemelerde yanmış olabilir onları da denedikçe ortaya çıkar bir bir değiştirmen gerekecek. geçmiş olsun.

hocam karta bir daha aynı yaptığımı yaptım ve duman çıkan yerin atmel atmega16u2 olduğunu anladım. Facebook Arduino grubunda bi arkadaş kart dışarıdan güç verirsen çalışır dedi. Bu yöntem işe yararmı sizce?

usb ftdi kablosu ile rx tx ebağlayıp prgram atmayı dene ama, eğer 12v yediyse işlemci iflah olmaz dene istersen

Ayni baglantiyi uno ile yapip yakamamistim. Mega da birseyler farkli demekki. Ya da l293d shield degildi ondan yanmis olmali. Benim ki l298d shield idiotproof tasarlanmis :slight_smile: