Arduino uno ile geliştirdiğim projeyi nasıl hayata geçiririm .?

Merhaba ben uzun zamandır Arduino uno ile basit projeler geliştiriyorum. bunları arduino üzerinde çalıştırmayı başardım ve isistede çalıştırıyorum fakat benim asıl yapmak istediğim artık bunları birer bağımsız devre haline getirmek ben isis similasyonumda hep Atmega 328p işlemciyi kullandım artık bu devreyi hayata geçirmek istiyorum Atmega 328p işlemciyi nasıl proğamlıyacam yada hex kodunu içine nasıl atacam.? okuduğunuz için teşekkür ederim.

Atmega328’i Arduino Uno ile programlayabilirsin veya FTDI kablo yardımı ile programlayabilirsin. Uno ile programlamanın iki yöntemi var. birincisi en kolayı, işlemcisi çıkabilen birinci seri Uno kullanırsın, programı arduino’ya yüklersin, ardından işlemciyi sökersin. ben bu yöntemi uzun süredir kullanıyorum, tek riski işlemcinin bacaklarını kırabilirsin. ikincisi yine arduino’nun işlemcisini sökerek, arduino’yu atmega328’e yükleme yapmak için kullanabilirsin. üçüncüsü FDTI kablo aracılığı ile doğrudan Atmega328’e yükleme yapabilirsin. eğer sürekli harici sistemlere yükleme yapacaksan en temizi bu. Oluşturduğun devreleri hayata geçirmek için atmega328’i tek başına çalıştırman lazım. bunun için bir sürü örnek var zaten.

bir de arduino uno yerine daha minik boardlar var. amacına daha uygun olabilir. arduino pro mini, arduino micro gibi. uno’nun yaptığı herşeyi yapıyorar, daha minikler, üzerindeki güç devreleri oldukça dayanıklı. doğrudan atmega328’i kullandığında bu tür sıkıntılarla uğraşabilirsin, eğer maliyet çok önemli değilse birisi 50 tl, diğeri 70 tl. bu kartları kullanmak daha fazla hız ve stabilite sağlayabilir. ben öyle yapıyorum. önce bradboard üzerinde uno ile tasarlayıp, test edip nihai şekle getiriyorum, ardından pro mini ile uyumlu olacak şekilde bir board tasarlayıp pro mini’ye bağlayıp kullanıyorum. bir sürü şey ile uğraşmaktan kurtulmuş oluyorum. amaç ve limitler önemli.

Bende minik boyutta olan kartları tercih ederek projelerimi yapıyorum. aşağıdaki linkte bulunan üründen aldım. Uygun bir çözüm olarak işinize yarayabilir, http://www.aliexpress.com/item/2PCS-1PCS-CP2102-Module-1PCS-Pro-Mini-Module-Atmega328-5V-16M-For-Arduino-Compatible-With-Nano/1242584516.html amaç ve limitler söylendiği gibi önemli. benim işimi gördüğü için paylaşmak istedim :wink:

cevaplarınız için teşekkür ederim arduino bootloader hakkında forumda bir bilgi buldum sanırım .hex kodum 7kb den küçükse atmega8 kullanmamı tavsiye ediyorlar bende atmega 8 kullanacağım. bunu nasıl yapacağım hakkında biraz bilgi sahibi oldum ama FTDI kablo ile nasıl yapıldığını bilmiyorum onuda araştıracağım teşekkür ederim.