Ardunio Uno ve Due RX TX Sorulari...

Merhaba… Sonunda ardunio aldim. Hem Uno hem Due. Hemen ilk olarak led’i yaktım. Starter Kit aldığım için derslere baktım denemeler yaptım baya. Yalnız sormak istediğim bazı sorular var müsadenizle. Öncelikle ardunio uno ya bir kod yazıp belirli bir zaman aralığında sürekli olarak Hello World yazmasını sağladım diyelim. Çapraz olarak Rx ve Tx pinlerini Due ye bağlayıp dueninde bu mesajı almasını nasıl sağlayacağım. Hello world yazısını Uno nun Tx pininden çıkmasını nasıl sağlarım Due ninde bu yazıyı Rx pininden nasıl okuturum desem daha doğru olur. Konunun çok başındayım aslında yapmak istediğim kablosuz olarak midi mesajlarını gönderebilmek. Daha ben Hello World yazısını kablo ile okutmuş değilim. Herkese kolay gelsin.

Neyseki baya bir araştırmadan sonra. Haberleşmeyi başara bildim. Ancak bu haberleşme tek taraflı olabildi. Due den uno ya Serial Monitör ile yazı gönderebildim. Uno tarafından Due ye göndermeyi başaramadım. Bir süre sonra onuda başarıcam sanırım.

Uno da serial.print (“hebele”); Dediginde tx e hebele yi gondermesi gerekiyor. Sende due den rx ile hebele yi alman lazim. newsoftserial ile alakali birsey olabilir

Rx Tx mantığını aşağı yukarı anlamış durumdayım. Fakat i2c mantığını çok güzel açıklamalar bulsamda anlamadım. Ben anladığım kadarını anlatayım i2c den. İki kartı ya da elamanı bir birine Sync etmek için kullanılan bir veri yolumu. Birisi master olur ken diğeri slave konumda oluyor aynı saat hızında veri akışı oluyor. Peki burada benim sormak istediği RX ve Tx pinleri ile de i2c kullanarak sync edilmiş kartları kullanabiliyormuyuz. Ben midi mesajlarını wireless bir shield ile göndermek istesem hangisini kullanmam gerekiyor ? Midi mesajı olarakta midi time code ya da midi clock göndermem gerekli. Bu iletişimi sağlamak için hangi kaynakları kullanmam gerek. ? Çok karışık konular arkadaş nerden girdim ben bu Arduino dünyasına :slight_smile: İyi bir ingilizcem olsaydı inanın bu kadar zor olmazdı.

Kafamı kurcalayan bir şey daha var ISP ile i2c farkı nedir ?

Ardunio uno ile analogWrite komutunu processing’de kullandığımızda pwm pinlerinden analog sinyal simulasyonu alıyorduk. Fakat aynı komut Due de çalışmadı. PWM pingleri dijitalWrite olarak çalışıyor. Acaba problemin nedeni Due nin daha yeni olmasımı. Firmata Due yi güncellemedimi ? Pek fazla bilgide bulamadım bu konuda. Processing kodumuz bu. Bu kod UNO ile çalışıyor. Mouse hareketini soldan sağa ve sağdan sola olarak analog sinyale çevirmeye çalıştım ancak başaramadım DUE ile. Sizlerin bu konuda bir fikri var ise paylaşırsanız sevinirim. … import processing.serial.*; import cc.arduino.*; Arduino arduino; void setup() { size(512, 200); println(Arduino.list()); arduino = new Arduino(this, Arduino.list()[0], 57600); arduino = new Arduino(this, “/dev/tty.usbmodemfd121”, 57600); } void draw() { background(constrain(mouseX / 2, 0, 255)); arduino.analogWrite(13, constrain(mouseX / 2, 0, 1024)); }

Due’nin pinleri 3.3V seviyesinde çalışır. UNO çıkışlarını Due’ye bağlarken dirençlerle gerilim bölücü kullanmalısınız yoksa pinleri bozabilirsiniz.