iki kart arasındaki fark nedir?

ben arduinoya yeni baslayacagım için set almayı dusunuyorum piyasada 2 set bulabildim adam akıllı birinde Arduino UNO 8U2 board ve Development expansion board bulunuyor digerinde ise sadece Arduino Uno Rev 3 bulunuyor bunlar arasındaki fark nedir ve asagıdaki verecegim linklerde urunlerin hangisini almam daha mantıklıdır size yardımcı olursanız sevinirim … http://www.hobievi.com/arduino-uno-starter-baslangic-seti-p-3975.html#.Urv1ePRdXs4 http://www.robotistan.com/Arduino-Super-Baslangic-Seti-Rev3,PR-954.html

Standart uno boardlar türkiyede stoklarda yok :slight_smile: bulmasi zor, bulursaniz kacirmayin. Sanirim 8u2 ile cok fark yok. Örneklerde suphe duymamak icin uno’yu tercih etmeniz daha yerinde okur, ama uno yok :slight_smile:

peki 2 set arasından hangisi almalıyım sizce hangi set daha iyi ?

iki sette hemen hemen birbirinin aynısı, tek fark hobievin’dekinde motor ve motor sürücü olması. robotistandakinde de kitap var :slight_smile: yalnız robotistandaki stoklarda değil. çünkü ilk başta dediğim gibi, güzel ve yalnız ülkemdeki tüm arduino uno’lar tükenmiş :slight_smile: bu arada ben olsam uno alırdım, farklı board, özellikle yeni başlayanlar için örneklerde sıkıntıya yol açabilir. 8u2 işlemcisini inceleyemedim, sanki arada teknik fark yok gibi ama. bir araştırayım.

dediginiz gibi arduinolar tükenmis peki ebayden alınırsa ne gibi bir sorunlar kasrılasırım yada dx.com yani anavatanından çinden :slight_smile:

bu arada şu bilgiyi geçelim, arduino 8U2 diye bir arduino modeli yok, ilk nesil arduino uno’larda usb-seri iletişimini FTDI chipi ile yapıyorlardı, debug için güzeldi fakat uno ile uğraşan kimse debug ile o kadar uğraşmadığından gereksizdi, yeni versiyonlarda FTDI chipi yerine atmega 8U2 ve 16U2 chipleri kullanılmış, bunun faydası, bu chipler usb klavye vb olarak da tanımlanabilmesi, bunun yanında ftdi’ın debugging yetenekleri kaybedilmiş. giriş seviyesinde çok da önemli değil.

hobievindeki model de bir klondu, ebay, dx.com’dan alacaklarınız da muhtemelen klon olacak. arduino açık kaynaklı bir donanım olduğundan teknik olarak klon olmasının hiç bir zararı yok, hatta çok yetenekli, daha gelişmiş klonlarda var (özellikle sparkfun ve adafruit klonları çok daha süper :)) bunun yanında yeni başlayanlar için klonların şöyle bir sıkıntısı olabilir, kullandığınız klonun kendisine has bir sorunu, uyumsuzluğu varsa, internette bulabildiğiniz örneklerin büyük çoğunluğu orjinal modelde yazılıp, test edildiği için siz sorun yaşadığınızda ilk şüpheleneceğiniz şey klon kart kullanmak olacak, yeni başladığınız içinde bu nüansı kaçırıp, debelenebilirsiniz. bunun haricinde hiç bir sorun olmaz (tabi ultra dandik kaliteli klonlar haric :)). yeni başlayanların çok debelenip heveslerini kaybetmemeleri için orjinal board ile başlayıp, işi ilerlettikten sonra klon, kendi yaptıkları boardlarla ilerlemeleri daha doğru olur. referans board ne kadar stabilse, ilerleme o kadar hızlı olur. özellikle yeni başlayanlar için bu daha da önemli.