LCD alt satırda kareler çıkıyor.

Tüm bağlantıları örnekteki gibi yapmama rağmen yazı yazdırınca alt satırda kareler çıkıyor. Üst satırda bir şey çıkmıyor. Kullandığım LCD 16x2 mavi arka aydınlatmalı. Kartım Arduino UNO R3. Durum böyle: http://i.hizliresim.com/glbNlQ.jpg

Potansiyometre ile oynadiginda bunlar gorunmez olur. Kontrast fazla.

LCD ilk açıldığında böyle olur. Bağlantılarınızı kontrol edin. LCD başlatılamıyor bir şekilde. LCD’nin modeline göre pin numalarının sıralaması değişebilir. Kullandığınız LCD’ye ait dökümana bakmanız lazım

Bütün bağlantıları kitabınızdaki gibi yaptım. Dediğiniz gibi LCD’nin pin diziminden kaynaklı o zaman. Potansiyometre yerine analog pinden değer verdim. O şekilde bir döküman bulmuştum. Potansiyometre kullanmak zorunda mıyız? Yoksa onsuz yapmanın da yolu var mı?

Analog pinden gelen degerle oynadiginda sonuc degismiyor mu? En kolay yol potansiyometre oldugundan o kullaniliyor en cok.

Maalesef değişmiyor. Ya aralık çok geniş aşağı yukarı hangi değerlerde olduğunu bilsem deneye deneye en iyi optimizasyonu ayarlıcam

aynısı bende oldu pinleri lcd ye lehimledim sorun çözüldü

LCD ayaklarını zaten lehimledim. Sonra Breadboard’a geçirdim. Ondan olduğunu sanmam.

Coşkun hocamın dediği gibi LCD’nin datasheetine göre dizince pinleri sorunsuzca oldu. En azından yazıları görebiliyorum. Şuan için tek sorun analog pin ile contrast ayarını yapmak. :confused:

tamam zaten geriye bişey kalmamış :slight_smile:

Neden analog pin’le yapacaksın, tak potansı gitsin. O da olmasın dersen 1K ile 10 K arası bir dirençle şansını deneyebilirsin

Dirençle yapmayı denerim olmazsa pot alırım artık. İlginiz için teşekkürler :slight_smile:

Ben çok araştırmıştım. Denedim, kurcaladım. Kimse bu olaydan bahsetmemişti. En son Coşkun hocamın dediği gibi direnç bağlayarak yaptım. 2 tane 1K direnci seri bağlayarak çok net bir görüntü elde ettim. Pot kullanmak istemeyen arkadaşlar LCD’nin V0 çıkışına 2K direnç bağlayıp, GND’ye versinler. Bu şekilde yapınca düzgün bir elde ettim. LCD’ye göre farklılık gösterebilir tabi. Farklı dirençler ile deneyebilirler. Dikkat edilmesi gereken V0 çıkışından GND’ye gidecek ve direnç bu hat üzerinde olacak. Umarım faydam dokunur birilerine. Tekrardan yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler. :slight_smile: