leonardo'yu bilgisayar görmüyor

Merhabalar arkadaşlar.Yeni aldığım leonardo’yu blink koduyla çalıştırdım.Bir kaç gün bu kodla oynayarak denemeler yaptım sorunsuz olarak.Ancak bu gün ArduinoBuilder adlı bir program indirip,bu programla arduino leonardo’ya grbl_v0_9a_edge_328p_16mhz_9600_build20121210.hex dosyasını yazdırdım.Nasıl becerdiğimi bende anlamadım!!!Sonuç olarak şu an leonardo’yu USB’den bağladığımda aygıt yöneticisinde COM7 olarak görünüyor,ancak 8-10 saniye sonra aygıt yöneticisinde görünmüyor.Zaten USB çıkarıldı sesi geliyor.‘‘ON’’ ledi sürekli yanıyor.13 nolu pine bağlı ‘‘L’’ led’ide bu 8-10 saniye süresince yanıyor,sonra o da sönüyor.Anlattıklarım ‘‘RESET’’ butonuna bastıktan sonrada aynı şekilde gerçekleşiyor.Bu sorunumu nasıl çözebilirim acaba?Atmega içerisindeki programımı sildim?Sildi yada değiştirdi isem nasıl düzeltebilirim?Sorunun bilgisayardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için Arduino’yu bir başka bilgisayara kurup denedim,sonuç aynı oldu. ‘‘COM’’ bağlantısında göremediğim için araştırdığım çözüm yollarınıda uygulayamıyorum.Yardımcı olabilirseniz memnun olacağım.Saygılarımla…

niye böyle şeyler yapıyorsun hc77 kardeşim zaten yeni başlamışın. maceran hayırlı olsun.

:slight_smile: Teşekkür ederim.

okoman hocam:yapılabilecek birşeyler var mı,yoksa yeni bir kart alıp zaman kaybetmemeli miyim?

yaptığınız iş arduino firmware i değiştirmek olmuş. geri nasıl dönülür o kodu alıp yuklediğiniz sitenin yöneticilerine sorun bence. ben yeni gördüm o sistemi. arduino ide görmüyorsa geçmiş olsun…

Mutlu son.İlk önce reset tuşuna bastığımda hangi portu anlık olarak seçtiğine baktım(Bende COM4 görünüyordu).Sonra arduino programını açtım.Tools/Board menüsünden Arduino Leonardo seçeneğini işaretledim.Sora resete basıp hemen hızlı bir şekilde Tools/Serial Port menüsünde COM4’ü işaretledim.Daha sonra C: içerisine attığım arduino-1.0.5-r2 klasörünü açtım.burada libraries’in içerisindeki,EEPROM’un içindeki,examples’in içindeki eeprom_write’ın içindeki eeprom_write(Arduino Source Code)'yi tıkladım.Arduino menüsü açıldı.Verify (tik işareti) tıkladım.Daha sonra reset tuşuna ve aynı anda da Upload’ı tıkladım.Bilgisayar 8 saniye içinde Arduinomu seri portta görmediği için ilk denememde başarısız oldum.8 saniye içinde Upload yetişmiyordu.Birkaç kez Upload ve reset butonuna basmayı hızlı bir şekilde,aynı anda yapmaya çalıştım.4.denememde Upload işlemi tamamlandı.2. ve 3. denemelerimde RX ve TX ledlerinin yandığını fark etmiştim.Bu yüzden işlemi yapmaya devam ettim.Şu anda yine Blink işlemi ile oynayarak ledimin yanıp sönüşünü izliyorum.Teşekkürlerimle..(Belki yazdıklarım birgün birinin işine yarar.)

çıkacak dersler. 1-hazır bir hex kod bulursak ne olduğuna emin olmadan hemen yüklemeyeceğiz bunu da anlamak lazım. bazı geliştiriciler programlarını açık vermekten kaçınıp hex olarak dağıtabiliyorlar hex kodlarda herhangi bir değişiklik yapmak mümkün değil, hex kod compile edilmiş makine kodudur yanlışlıkla tamamen farklı bir borda ait kodu yüklemek mümkün ve herşey berbat oluyor. gerçi burada yuklenen kod leonarda içinmiş ama büyük ihtimal bazı eklentileri test edip bulamadığı için kod sonsuz çevrime girmiş demekki. 2-dikkat her zaman faydalı bir şeydir, ilk açılış anında oluşan led hareketleri iyi bir ip ucu olmuş ve biraz inat v eçaba ile zarardan geri dönmek mümkün. 3-problemi çözdükten sonra sonuç paylaşıldığı için teşekkür ederim. kolay gelsin

Leonardo da USB için ayrı bir çip yok, kendi içerisindeki USB modülü kullanılıyor. Dolayısıyla ilk açılışta başka, sonrasında başka COM port görülmesi normal. Bootloader’ı kaldırdığınız için sıkıntı oluşuyor