proje tavsiyesi

herkese merhaba . benim projem üzerimdeki telefondan gps ile bilgilerimi alıp beni takip edecek bir robot yapmak. ama arduino da yeniyim. arduino setimde var ve gps kitimde . öncelikle nasıl bir yol izleyebilirim? şimdiden teşekkürler.

güzel projeymiş, bilgileri arduino ya aktarma işi sanki biraz çetrefilli, sizde 1 telefon var, bu telefon sms yolu ile, yada internet üzerinden bağlandığı bir cihaza, düzenli olarak konumunuzu verecek, bildiğim bunu yapan bir prog yok, karşıda sms le gelen veriyi yada bağlantıdan gelen veriyi yorumlayacak bir telefon daha olmalı, bu telefonun usb girişi olmalı, ve bu veriyi arduinoya aktarmalı… ben yerinizde olsam şurdan başlardım, bir telefona gelen mesajı okutur, sms bölümüne gelen kordinata gitmeye çalışan bir robot yapardım…

şu yapılabilir mi peki . telefondan gps e bağlanılsa ve konum verilerini arduino daki gps modülüne yollasa bu modülde yorumlayıp direk olarak koordinatları takip etse ?

projenizin amacını yazdıktan sonra, yapılacakları tek tek mümkün olduğunca detaylandırın. yapmak istediğiniz projede bir çok teknik çözüm gerektiren iş var. (challenge diyor ecnebiler). her birini tek tek tanımlayıp, çözüp, tüm projeye entegre etmelisiniz. bana göre bu projenin teknik çözümlük konuları: 1- telefondaki gps konumu öğrenilecek. 2- telefonun konumu robota iletilecek 3- robotun gps konumu öğrenilecek. 4- robotun konumu ile telefonun konumu karşılaştırılacak. 4.1- nasıl karşılaştırılacak, yakınlık uzaklık nasıl değerlendirilecek? 4.2- çok yakın nokta da ne yapılacak? standart gps sapması 1-3 metre aralığında. düzeltme uygulanacak mı? 5- robotun telefon konumuna gitmesi sağlanacak. 5.1- gidilecek yol nasıl tespit edilecek? 5.2- gidilecek yol bulunduğunda, nasıl gidilecek? bir robota hadi ileri demek bile başlı başına bir iş. yolda karşılaştığı engellere ne yapacak? engelsiz, düz zemin mi robotu mu olacak? böyle böyle detaylandırmalısınız. her bir parçayı, sindire sindire çözüp öyle bir araya getirmelisiniz ki, bütünde bir problem çıktığında düzeltilecek noktayı kolayca tespit edebilin. yoksa çalışmıyor robot diye kalırsınız ortada. (bazı noktalar göz ardı edilebilir, onlar çalışma sırasında kavranabilir, temel kavramlar atlanmamalı.)

olması gereken tam olarak buydu belki ama benim 20 gün gibi bi sürecim var +finallerim .

kaanceyhan olaya çok başarılı bir şekilde yaklaşmışsınız tebrikler, sizinkine ek, maddi kaynaklar demek istiyorum, yani bu işi nokia 3310 la çözmaye çalışmak ucuz ama sıkıntılı, android telle çözmek pahalı nispeten kolay bir durum… neyse bu proje yapmak zorunda olduğunuz bir proje ise içinde kırpıntılar olacak gibi, mesela robot uğraşmamak adına düz zeminde gitmek için tasarlanmış muhtemel tekerlekli yada paletli bir araç olacak. işi basitleştirmek adına telefon bluetooth ile veriyi göndermeyi robotunuzda verilen kordinata gitmeyi deneyebilir. kolay gelsin. hangi şehirde yaşıyosunuz?

@Cem işin süre ve maddi kısmı bu kadar belirsizlikte teknik kısıtlarından sonra geliyor bence. @bmercan 20 günde bu projeyi canlandırabilirsen şirketim olsa yarın gel başla derdim. e-mail adresini açık olarak yaz da şirketler iş, maaş teklifini hızlıca iletebilsin. :slight_smile: ne çok zor, ne de sanıldığı kadar kolay bir şey bu. yeterince bilgi, uygulama tecrübesi gerektiriyor sadece. temeli kavramadan çok zorlu projelerde, aşırı hız ile çok şey öğrenmeden ıskalıyorsunuz gençler. avını gördüğünde hızlı koşan kaplanın karnı doyar ama avını görebilirse.

en basit haliyle, harita kullanmamaksızın, gps datası enlem ve boylam bilgisi, enlem ve boylamlar arası mesafeler belli, bir fonksiyon bulabilirsin ya da haritadan çıkartabilirsin. fakat büyük ihtimalle bu mesafeler projeksiyondan bulunmuştur. rakım faktörünü eklemen gerekir, dünya düz değil. detaylı topografik harita bulman lazım ki askeri envanterde bulursun ya da şehrin ortalama rakımını da gps datasıyla beraber gönderebilirsin. yinede anlık eğimi ölçersen daha net mesafe hesaplaması yapabilirsin, sonuçta hareketler 3 boyutlu koordinat düzleminde gerçekleştirilecek. mesafe hesaplaması için gerekenler bunlar. gittiği yönü bulmak için pusula gerekli. yönü de bulduktan sonra kuzeye mesafe 0 olana kadar 1 ya da -1 birim, doğuya mesafe 0 olana kadar 1 birim ya da -1 birim giderek ve her seferinde istenilen gps bilgisine ulaşılmış mı kontrol ederek küçük bir sapmayla ulaşabilirsin. (bu geliştirilebilinir). elbette gps datalarının sapması da sapmaya sebep olabilir. haberleşme için gsm shield ve mesaj kullanabilirsin ya da anlık haberleşme istersen tcp destekleyen bir gsm shield alıp statik ip’li bir data hattı kullanabilirsin, bu en kolay kısmı.