Uzaktan kumanda tasarımı ve kumanda için arduino seçimi ?

Selamlar. Arkdaşlar NRF ler joyistikler butonlar potlar ile bir uzaktan kumanda tasarlıyorum. Bu uzaktan kumandayı her yerde kullanmak için yapıcam. Yani alıcıya programımı ona göre yazıcam. Gerektiğinde bir robot kol, gerektiğinde sadece bir model araba kullanmak için. Hatta gerekirse arabanın üstünde bulunan robot kolla berbaer kontrol edebilmek için. İçerik; 2 adet joyistick (ps2 oyun kolundan söküldü) 4 adet lineer potansiyometre (ekulayzırdakilerden)-(her switche göre psp de tek joyistiğin yerine 2 lineer potansiyometre devreye girer.) 8 adet buton 2 adet toggle swich (bu swichler psp joyistik ve lineer joyisk seçimi yapmak için.) 1 adet 128x64 OLED Display (kumanda ekranı olarak, ya da sizin tavsiyeniz ?) 1 adet 1km menzilli antenli NRF bir kaç led (joyistiklerin aktif olup olmadıkları vb. için) 2 adet 3.7 voltluk 18650 pil 1 adet 3.7 volt pil için usb şarj modülü 1 adet 3.7 voltu 5 volta çeviren modül. (arduino beslemesi için. .. … İlk fikrim analog(psp) joyistikleri lineer potlar ile değiştirebileceğim bir ayar olarak switch koymak oldu. çünkü joyiztikler yaylı ve tam oratada duruyor. Farzedin robot kol kontrol ediyoruz lineer potansiyometre ile çok rahat kontrol edebiliriz. 2 joyistik var, her joyistiğn biraz üstünde yatay ve dikey (x,y) lineer pot var. Daha geliştirilebilinir. Mesela duruma göre switcler vb. ekleyebilirim. Fakat; Bu kadar giriş için vb. hangi arduinoyu kullanmak mantıklı olur ? elimde “ardiuno nano” ve “pro mikro(atmega32u4)” var küçük olarak. Sanki bacakları yetmeyecek gibi bir sıkıntı var. Bir de genelde nano yerine “pro mini (atmega 328)” kullanıyorlar hem küçük hem de pil tasarrufu için. Tecrübesi olan arkadaşlardan yorum ve tavsiyelerini beklerim.

Hocam bende şuan kumanda tasarlamaktayım.Logitech marka josytick kullanıyorum,joystickin içini tamamen boşalttım joystickleri ve titreşim motorlarını ayırdım karttan tabi ki. Ben bunun için en uygun arduino mini veya arduino nano düşündüm daha sonra nano’da dahili usb girişi oldugundan onu tercih ettim,usb port kısmını joystickin üst kısmından delip dışarı cıkartma fikrim vardı çünkü. Velhasıl kelam nanoyu aldım kola yerleştirdim aynı şekilde joystickleride şuanlık bir de on/off switch eklersem tamamdır.

alanwake; evet aslında 2 adet joyistik de iş görür, içine nrf ve nano da yerleştirince tamamdır. Ben biraz abarttım, ekrandı felandı filandı o yüzden biraz karmaşık.

pro mini ve nanoya baktım pin sayıları aynıymış. bu arada benim söktüğüm kol en eski kablolu versiyon, içinde batarya vb. yok. bir de bir ardino modeli buldum ; http://labo.sitagg.com/wp-content/uploads/2015/11/01_MEGAvsMEGAMini.jpg

en yukarı ben yanlış yazmışım psp yerine ps2 oyun kolu olcaktı. yani psp değil. :smiley:

okoman üstad bi baksan şu konuya ya ? Bu arada bu 8 tane buton ve joyistiklerin içindeki 2 adet butan ile tam 10 buton oluyor. Bu 10 buton için 10 adet giriş kullanmak yerine bu girişleri azaltmanın bir tolu var mıdır?

butonlar ıcın i2c port çoğullayıcı kullanabılırsınız galiba 16 switch desteği vardı yada io diyelim. pcf ile başlıyordu kodu tam hatırlayamadım. analogları mecburen tek tek okumak lazım. başka yontem her switch e bir drenç bağlayıp adc ile okuma denenebilir tek adc ile 10 buton okunurda bırden fazla butona basılıyorsa o yontem olmuyor. başlamadan önce bu yontemlerı keşefedıp ondan sonra devreye gırısmek daha mantıklı oluyor genelde.

hmm evet araştırdım şimdi buldum. PCF8574T I/O I2C diye bir entegre; https://tr.aliexpress.com/store/product/Free-Shipping-For-Arduino-PCF8574T-I-O-for-I2C-Port-Interface-Support-Cascading-Extended-Module/110055\_32672412607.html 8 adet çoğaltıyor. Tabi ben pek bişey anlamadım videodan da. tuşları okusam yeter, acaba gecikme vb. çok var mı o da önemli rc kontrol sisteminde. https://www.youtube.com/watch?v=-VC\_Y8qbeQM

5-10ms gecikme olur.

yada tuşları tek tek okuma yerıne matrix/ keybord mantıgını da kullanabılırısnız. http://www.circuitstoday.com/interfacing-hex-keypad-to-arduino

okoman üstad aslında benim de aklımdan geçmişti bu matrix olayı ama bunda da gecikme olabilir dimi ? her stünü tarıyor ona göre cevap veriyor galiba. sauerkrautpie, ben sadece joyistiklerini aldım gerisini çöpe attım. Şu anda bu gidişle arduino mega 2560 bile kullanabilirim. Baktım zaten kumanda boyut olarak büyük birşey olcak. tuşlar, potlar,lineer potlar, lcd vb. hem çok giriş ihtiyacı oldu hem de çok büyük boyut ortaya çıktı. Bir de yapmışken iyi birşey olsun diye yola çıktım. elektrik tüketimi nasıldır bişey diyemem.

matrix keyboardda satır sutun tarama hızı sana kalmış en hızlı yontem bu. pc keyboardda 100 tane tuş var ve birde oyun oynanabılıyor bu kadar tuş scan edildiği halde. zaten mantık basit sadece kolon veya satır tarıyorsun normalde hep sıfır gelir yanı hafızadaki bır degıskenı okumayla aynı hız. sıfırdan faklı ıse gelen veri hemen satırlardaki bite bakıp ılgılı tuşa basıldıgını anlarsın en fazla 500us gecıkme olur